Въведена е забрана за палежи на стърнища и сухи треви в асеновградско

Община Асеновград информира гражданите, че до 30.11.23 г. е определен пожароопасен сезон в горските територии.

Сред мерките за осигуряване на пожарна безопасност е забраната за палежи на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви под каквато и да е форма и цел в земеделски земи, гористи местности и защитени територии.

Забранено е паленето на открит огън и извършване на огневи работи, на разстояние - по-малко от 100 м. от границите на горските територии.

Задължение на собствениците на земеделски земи, вилни зони, туристически хижи, почивни домове, служебни и жилищни постройки, складове и др., е да създадат и поддържат минерализовани ивици около тях.

За забраните са уведомени кметовете и кметските наместници на населените места в община Асеновград, които следва да информират председатели на земеделски кооперации и сдружения и др. земеделски производители.

И още - ангажимент на кметовете е да създадат организация: за навременно оповестяване, събиране и извозване на доброволните формирования; за използване на всички налични водоноски за гасене на възникнали пожари и за дозареждане на пожарните автомобили противопожарните служби, при необходимост. И още – за опазване на горите от пожари, собствениците им да организират денонощни дежурства по определен график.

Апелират се жителите на община Асеновград, ако забележат възникване на пожари или хора, нарушаващи горепосочените разпоредби, незабавно да сигнализират на тел. 112.

Нарушителите се санкционират,съгласно установеното законодателство.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини