Безработни от Асеновград могат да станат детегледачи

Агенцията по заетостта стартира нов прием на заявления по проект „Родители в заетост“.

Целта е превенция на отсъствието на майките и татковците от пазара на труда.

Одобреният проект се реализира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 г. - 2027 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд+, а неговият финансов ресурс е от 24 000 000 лв.

Лицата, които могат да се включат в проекта, са разделени в няколко групи:

1. Родители на деца от 0 г. до 5 г. (включително многодетни и/или самотни родители), незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово/служебно правоотношение, или са самостоятелно заети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа и ползват отпуск.

В този случай детегледачът ще получава трудово възнаграждение в размер на минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски.

Допълнително възнаграждение в размер на ½ от минималната работна заплата се предвижда за детегледача, в случай, че полага грижи за второ или повече деца от семейството.

2. Многодетни родители и/или самотни родители на деца от 0 г. до 12 г., които са се върнали на работните си места и децата им посещават детски ясли/градини, както и училище.

Трудовото възнаграждение на детегледача е в размер на ½ от минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски за лицето, полагащо грижи за едно дете до 4 часа на ден.

Допълнително възнаграждение в размер на ¼ от минималната работна заплата се предвижда за детегледача, в случай, че полага грижи за второ или повече деца от семейството.

3. Безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0 г. до 5 г., незаписани в детска ясла/градина (грижата е допустима до 8 часа на ден), или многодетни или самотни родители на деца от 0 г. до 12 г., посещаващи детски ясли/градини, както и училище (грижата е допустима до 4 часа на ден).

Лицата, които могат да кандидатстват за детегледачи по проекта, пък, са търсещи работа безработни, които не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Както досега, след одобрение, от страна на родителите, с детегледача се сключва трудов договор с работодател Агенцията по заетостта за срок до 18 месеца или до навършване на 5-/12-годишна възраст на детето, или до приключване на проекта.

Родителите и безработните лица (кандидатите за детегледачи) могат да подават своите заявления за включване в проекта само по електронен път - чрез подаване на електронно заявление.

Същото ще бъде налично в периода на прием на заявления, на официалната интернет страница на Агенция по заетостта в създаден нов банер с наименование: Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 г. - 2027 г. Линкът може да бъде достъпен през проект „Родители в заетост“, а заявления ще се приемат до изчерпване на финансовия ресурс.

Повече информация може да бъде намерена и в Дирекция "Бюро по труда" - Асеновград.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини