Демерджиев обяви, че вече има заподозрени за опита за атентат срещу Гешев

По-малко от 24 часа след инцидента с главния прокурор Иван Гешев, при който взривно устройство избухна пред една от колите от кортежа му, вече има заподозрени.

Това стана ясно от брифинг на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев след свиканата от премиера Гълъб Донев среща с шефовете на всички служби и прокуратурата. Той подчерта, че всички служби ще използват пълния си ресурс.

Демерджиев посочи, че е впрегнат целият ресурс на държавата, за да се намери извършителят. "Имаме много насоки, разследването тече", каза още той. 

По думите му нивото на сигурност и техническите средства трябва да бъдат завишени, защото в случая решаваща е била бронировката на автомобила. Стана ясно и че колата, в която е пътувал Гешев, е единственият автомобил с най-добра защита в НСО. Демерджиев повтори, че Националната служба за охрана трябва да има надежди модерни автомобили, като подчерта, че последният е от 2012 г. 

Днес ще бъде сформирана и работна група, която да обедини цялата информация на службите на сигурност, за да се установи по-бързо извършителят и евентуалният поръчител.

Към момента няма данни за изтекла информация, както се твърдеше през вчерашния ден. По думите на Демерджиев има много начини да се проследи маршрутът на автомобила.

Министърът обясни, че видът на взривното устройство не позволява да се преодолее защитата на такъв автомобил: "Ако е бил обикновен, щеше да има пострадали".

Макар да не поиска да влиза в подробности за това сам ли е пътувал главния прокурор, Демерджиев заяви, че Гешев не е бил сам.

Относно твърденията за инсценировка вътрешният министър обясни, че всяка заплаха, отправена до главния прокурор, се проверява от всички служби, които имат отношение към това, като се взимат мерки за защита.

Демерджиев определи случилото се като заплаха към държавността, която не е заради действия или бездействия на служебния кабинет. Допълни, че ръководството на НСО благодарило на Министерския съвет, че поръчал три нови автомобила.

По време на срещата не е обсъждана смяна на шефовете на службите.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини