Националната следствена служба отговори на Атанас Атанасов за инсценировката

Във връзка с изказването на съпредседателя на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов, че случилото се е инсценировка на главния прокурор с цел да се блокира реформата на прокуратурата, говорителят на следствието следовател Мариан Маринов отбеляза, че това е хипотеза, която щяла да бъде изследвана.

Разследването ще бъде обективно и ще бъдат изследвани всички възможни версии, каза пред журналисти говорителят на Националната следствена служба (НСлС). Той и говорителят на главния прокурор Сийка Милева дадоха подробности за вчерашния инцидент, при който взривно устройство избухна в близост до автомобил на главния прокурор Иван Гешев по пътя София - Самоков.

Щателно беше обследван всеки сантиметър около мястото на епицентъра на взрива, както и по цялото асфалтово покритие и от другата страна на пътя, каза Маринов. Беше претърсено много детайлно за всякакви следи и веществени доказателства, добави той.

Назначена е техническо-взривна експертиза, която ще даде отговори на въпросите за вида взривно вещество, вида на взривното устройство, как е бил задействан взривът, количеството на взрива, неговия тротилов еквивалент и евентуално произхода, обясни следователят. Той посочи, че е извършен и оглед на автомобила, с който се е движил главният прокурор Иван Гешев.

Казаното вчера е по предварителна преценка. Говорим за преценка, а не за заключение от експертиза, отговори Маринов на въпрос на БТА възможно ли е тротиловият еквивалент на бомбата да е различен от три килограма. БТА припомня, че вчера заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заяви, че бомбата е била с голям тротилов еквивалент, не по-малко от 3 кг тротил, по първоначални мнения на експертите. Когато се направи експертизата, това ще може да бъде посочено с конкретни числа, каза днес Маринов и добави, че ще бъдат ползвани специалисти и от други държави, ако се наложи.

Маринов отказа да коментира дали има и какви са щетите по автомобила на НСО, с който Гешев се е движил.

На говорителя на НСлС не му е известно, че става въпрос за самоделно взривно устройство, въпреки че неговият началник в НСлС Борислав Сарафов каза по-рано, че тази оценка се базирала на експертиза. Говорителят настоява, че всичко все още е на етап "предварителна преценка", включително казаното от Сарафов, отбелязва "Дневник".

Говорителят на Националната следствена служба (НСлС) Мариан Маринов коментира от мястото на инцидента, че не може да каже на този етап, че има заподозрени за случилото се. По-рано днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че имало заподозрени.
Има образувано досъдебно производство за престъпление по член 108 от Наказателния кодекс за тероризъм, каза Сийка Милева и добави, че повече от 15 часа се извършва огледът на мястото на избухналото взривно устройство. По делото, най-вероятно, ще бъдат привлечени международни експерти, съобщи Сийка Милева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини