Старт на гласуването за финансиране на граждански инициативи

Гласуването за финансиране на идеите на граждани и граждански организации в община Хасково започва от днес. Вотът се упражнява на специално създадената онлайн платформа.

Инициативата за финансиране се движи по проект на Фондация ХАЛО и Община Хасково, по европрограмата „Добро управление“. Заради големия интерес се наложи удължаване с месец на първоначално обявения за подаване на проекти срок, който беше до края на февруари.

125 идеи бяха подадени за одобрение от селата в общината и града, свързани с реставриране на църкви, паметници, ремонти на спортни съоръжения, читалища, за изграждането на чешми. Поставянето на кошчета за разделно събиране на боклука, ремонти и нови спирки, за озеленяване и залесяване са също сред предложените от гражданите инициативи. Подадени са и предложения за финансиране на издаването на нови книги, а също и за идеи, свързани с креативното развитие при подрастващите и различни занимания, които да уплътнят тяхното свободно време. Хората искат още финансиране за закупуването на носии за местните фолклорни читалищни формации.

Всички подадени инициативи са разгледани на мултидисциплинарна комисия от експерти в различни области. Допуснатите до втори кръг 94 идеи са качени на платформата и за тях ще се гласува.

Гражданите ще избират коя идея да получи финансиране. Максимумът на финансовата подкрепа е 3 000 лева. Финансира се закупуването на материали, а самата идея ще се реализира от местната общност с доброволен труд.

На платформата се гласува по адресна регистрация в даденото населено място, откъдето е подадена идеята. Гласоподавателите ще се проверяват и чрез ГРАО. Тези, които имат постоянен и настоящ адрес в две различни населени места в Община Хасково, трябва да си изберат за кое от тях ще гласуват. Крайният срок за участие е 10 юни. Победителите ще бъдат обявени на 20 юни.

Това финансиране на гражданските бюджети е второ поред. В пилотното му издание в селата Стамболийски, Малево и Войводово са вече реализирани идеите на местните хора.

Акцията доби популярност, особено в селата, които нямат собствени бюджети, тъй като дава възможност за получаване на средства, с които местните общности могат да реализират дейности за покриването на конкретни свои нужди и желания.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Иг
    ИГА
    0 0
    11:23, 11 май 2023
    Гражданите ще избират коя инициатива да бъде финасирана, но когато тръгнеш да гласуваш се оказва, че когато избереш населено място и ти се отворят например 10 различни инициативи, ти не можеш да гласуваш за всяка една от тях, а само за една! Това защо не го написахте в статията или пък на самата страница за гласуване на Общината?? Когато гласуваш за или против първата инициативе и преминеш към следващата - оппаа - изписва ти, че "с това егн вече е гласуванооо". Та уважаеми гласуващи, внимавайте с коя инициатива започвате да гласувате, че да не си артиса всъщност тази, за която искате да гласувате!
    Успех на всички кандидати и бъдете здрави!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини