Нинова срещу сделка за АЕЦ "Блелене" и декларацията в подкепа на Украйна

Няма да подкрепим декларацията за подкрепа на Украйна, заяви Нинова на брифинг днес. Тя изреди имената на Байдън и други световни лидери, които призовавали за въздържаност, когато става дума за членството на Украйна в НАТО.

"Големите държави членки изразяват резерви - САЩ, Германия, Унгария, Франция, Байдън, Столтенберг, че трябва да се въздържат от приемането на Украйна в НАТО и че това би означавало изправяне на целия Алианс във война срещу Русия, а това означава глобална война. Нашите бързат, те са по- католици от папата, а ние сме само на няколкостотин километра и можем да се превърнем в прифронтова държава".

Нинова атакува предлаганата сделка за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна.

"С продажбата на двата блока целят завинаги да се приключи с проекта "Белене" и да скрият една далавера, защото България е платила оборудване за 600 млн. С тази сделка искат да покрият истината за кражбата и корупцията. Обаче има много професионални и политически въпроси. Атомната ядрена агенция дава разрешение за строителство с предварително лицензиране. Ако има площадка, тя е лицензирана за нещо друга. Как си представят, че ще предоставят на Украйна руски реактори, които изискват руско оборудване. Това означава да поставим Украйна в ръцете на Русия. Това изисква разрешение от Русия. Пълно безумие".

"Отчитаме съгласието на Бойко Борисов да си даде имунитета като една малка крачка на победа на БСП и на хората, които искат справедливост за 12-годишното му крадливо управление, но много малка крачка", заяви в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Голямата и истинската крачка и победа ще бъде когато има прозрачен и справедлив процес и се стигне до осъдителна присъда", допълни тя.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че сам ще се откаже от имунитета си, който беше поискан от прокуратурата заради разследването "Барселонагейт". Имунитетът беше поискан, още докато Иван Гешев беше главен прокурор и седмици наред Борисов твърдеше, че няма сам да се откаже.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини