Предлагат мрежа от специализирани услуги за жертвите на насилие

Ще предложим развитие на мрежа от специализирани услуги за възрастни и деца, жертва на насилие, които са достъпни за всички пострадали. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Мая Василева, която взе участие в среща в Министерския съвет, където четири министерства набелязаха мерки срещу агресията и насилието. След срещата Василева подчерта, че от страна на министерството са набелязани „по-краткосрочни и по-спешни мерки“.

„Необходимо е да има минимум по една такава услуга във всяка една област на България. Тези услуги могат да включват различни пакети за превенция и за подкрепа на жертвите на домашно насилие, основано на пола, например медицински, юридически, социални и психотерапевтични дейности. Създаването им трябва да бъде включено в Националната карта на социалните услуги, която се изработва в момента и ще бъде готова до края на 2023 г. Към момента услугите за подкрепа на жертви на насилие не са достатъчни и не са равномерно разпределени на територията на страната“, смята заместник-министърът на труда и социалната политика. 

Мая Василева изтъкна и необходимостта от подготвянето на Национална програма за превенция срещу насилие. 

Тя обяви още, че ще бъдат създадени шест специализирани екипа в шестте икономически региона на страната, които да работят в координация по прилагане на набелязаните мерки срещу насилието. Ще бъдат предприети и действия по повишаване на информираността на обществото, отбеляза тя. 

Мерките бяха обсъдени на среща днес между министър-председателя Николай Денков с представители на министерствата на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на правосъдието и на образованието и науката. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини