Промени в закона за висшето образование - ставаме бакалаври за 3 години

Срокът на обучение за степен бакалавър във висшите училища трябва да стане три години вместо досегашните четири. Това заяви вчера министърът на образованието Сергей Игнатов, пише Монитор.

Той иска това да стане в предстоящите промени в Закона за висшето образование и вече е уведомил ректорите на университетите. Те обмислят предложението, каза Игнатов.

Той обаче не е оптимист, че промяната ще влезе в сила от следващата учебна година, и прогнозира, че съкращаването на срока на обучението ще стане в близките 5 години защото системата още не е узряла. "Притеснява ме, че през това време във Великобритания бакалавърската степен вече ще се учи 2 години", каза министърът.

Според него средата е против тази промяна. Имаме 51 ректори на университети. Над 40 закона регулират образованието в България, напомни министърът. Въпреки това Игнатов смята, че периодът за обучение вече реално се намалява, защото се увеличават часовете за стаж и практика в учебните програми.

По новия закон университетите ще имат по-голяма автономия и сами ще могат да определят сроковете си за обучение, каза Игнатов. Той смята, че за някои специалности и сега няма проблем да бъде намален срокът.

Игнатов смята, че по-малките и пластични учебни програми осигуряват по-голяма мобилност. "Тази тенденция след като върви в целия Европейски съюз, ясно е, че и ние ще трябва да го направим", каза още министърът. "Европа няма да се нагоди към България, България трябва да направи това. Резултатът от болестното състояние на българското образование е, че младите предпочитат да отидат да учат в европейските университети", обясни Игнатов.

Според него плюсовете на по-късия срок на обучение са много, защото се създава възможност за по-голяма мобилност за смяна на специалността, на което у нас все още се гледа с подозрение. Нормално е човек да завърши една специалност и да отиде в друга магистърска и след това да продължи в докторска, каза Игнатов. Според него у нас завършват много малък брой докторанти. Миналата година успешно са защитили докторска степен около 150 души в задочна и редовна форма на обучение.

Министърът смята, че съществуващата у нас представа, че докторантът трябва отиде да работи в БАН или в университет, е грешна. Всъщност това е висшият мениджмънт на държавата и частните фирми и ние трябва да стимулираме хората, каза Игнатов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини