Париж бори жегата с фонтани на покривите

Изображение 1 от 3

    Париж, градът на любовта, отдавна е мечта за всеки турист. Въпреки носещата се във въздуха романтика, в горещите за града дни е трудно да се диша. Бетонните пътища и сгради превръщат френската столица в урбанизиран остров на топлината. Много площади вече са озеленени, а река Сена ще се превърне в открит плувен басейн, който ще остане и след предстоящите Олимпийски игри. Това вече има охлаждащ ефект. Тази екологична охладителна система е наречена Fraîcheur de Paris. Тя представлява мрежа от подземни водопроводни тръби, свързващи над 700 сгради в целия град.

    "Тези помпи изпомпват леденостудена вода в системата. Водата се охлажда от хладилни агрегати, които се нагряват в процеса. А тази топлина се разсейва в Сена. Водата преминава и през следващ цикъл. Системата консумира наполовина по-малко електроенергия от конвенционален климатик", каза Рафаел Нейрал от Fraîcheur de Paris.

    Нещо повече, електричеството е от изцяло възобновяема енергия, основно от слънчеви панели. Компанията вече помага за охлаждането на места като Лувъра и парижкото кметство. Но климатичните системи, които използват речна вода, не могат да се разширявят до безкрайност, твърди Морган Коломбер, експерт по адаптиране на градския климат.

    „Системи като тази затоплят речната вода и това е безопасно само до определена степен, ако искаме да защитим местното биоразнообразие. Те не могат да охладят цял град. Трябва да изберем сградите, при които да ги използваме" , обясни ръководителят на проекта Морган Коломбер.

    В бъдеще системата ще е свързана и с училища. Някои от тях вече се радват на предимствата на зелените улици и пешеходни зони. В целия град колите споделят улиците с велосипедите. Не всички обаче са доволни от бума на велосипедисти, който води до повече задръствания в натоварените райони. Ето защо проектантите трябва да приемат сериозно критиките на местните.

    „Трябва да сме сигурни, че плановете ни са добре приети от местното общество и да обясним целта на инициативите ни. Често проектантите ни се фокусират върху технологичната страна на адаптирането на климата. Човешкият фактор също е важен”, каза Коломбер.

    Има и по-малко противоречиви планове. Нова инсталация, която осигурява сянка за хората в квартал с по-ниски доходи в северната част на Париж.

    По думите на заместник-кмета на Париж Дан Лерт температурата под покрива е поне десет градуса по-ниска. „Ние изградихме нов фонтан. Трябва да натиснете този бутон и ще започне да пръска вода за около 20 секунди”, обясни той.

    Фонтанът е инсталиран на 24 покрива като този.” Има 73 фонтана в цял Париж. Те ще ни помогнат да преживеем лятото, в допълнение към съществуващите ни мерки за охлаждане. Нашият план включва редовни прегледи за хората в рискови групи, както и места, на които могат да се разхладят”, каза Лерт.

    Мерки като тези ще стават все по-важни за бъдещето, ако летата в Париж продължават да са горещи.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Видеа по темата

    Последни новини