С какво котките превъзхождат хората (но не и шимпанзетата)

Хората можем да направим 44 различни изражения с лицето си, а кучетата - 27. Абсолютен рекордьор обаче са шимпанзетата, които могат да сменят цели 357 физиономии. И макар че котките са значително по-малки по размер животни от тях, също са способни на завиден брой изражения.

Според ново проучване, което разглежда по-задълбочено начините, по които котките общуват отвъд познатото ни мъркане и мяукане, те са способни на 276 различни изражения. За да достигнат до това заключение, изследователите са наблюдавали 50 котки.

"Успяхме да документираме спонтанните взаимодействия между котките и израженията на лицата им", споделя Британи Флоркевич, която е един от авторите на проучването.

Трудът на учените разкрива, че всяко отделно котешко изражение комбинира приблизително четири от 26 уникални движения на лицето, включително разтваряне на устата, разширяване или свиване на зениците, мигане, извиване на ъгълчетата на устата, облизване на носа и мърдане на ушите.

В даден момент от изследването специалистите забелязват, че две от котките рязко стават от игриви агресивни. "Беше изненадващо да ги видя да се закачат, а след това нещата да ескалират в агресия. Тогава може да видите промяната в изражението на лицата им. Първоначално очите на едната котка са по-отпуснати и ушите и мустаците ѝ са по-напред, за да се доближи до другата котка. Но след това нещата загрубяха и ушите и мустаците ѝ се отдръпнаха - поведението се смени доста бързо", разказва още Британи Флоркевич.

Тя и останалите учени от екипа стигат до заключението, че израженията на котките все пак са повече приятелски (45%) и по-малко агресивни (37%). Други 18% пък са двусмислени или попадат и в двете категории, е посочено в проучването.

Друго откритие в рамките на изследването е, че много от израженията, включително игривото, при което ъгълчетата на устата на котката са дръпнати назад и оформят усмивка, са сходни и с тези на други видове, включително кучета и маймуни, дори хора.

Със скорошното си проучване специалистите се надяват да хвърлят повече светлина върху това как общуват котките и да докажат, че те изобщо не са по-отчуждени от стопаните си в сравнение с кучетата например, пише Live Science.

"Надяваме се приютите за животни също да могат да използват изследванията ни, за да разбират по-добре котките, за които се грижат", споделя още Британи Флоркевич.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини