Ако искате да премахнете пестицидите от плодовете и зеленчуците, направете това

В епоха, в която акцентът върху здравословното хранене е по-силен от всякога, наличието на пестициди върху плодовете и зеленчуците се превръща в нарастваща грижа. Пестицидите, които са от решаващо значение за защитата на културите от вредители и болести, могат да оставят остатъци върху продуктите, които в крайна сметка попадат в чиниите ни. За да се намали този потенциален риск за здравето, е важно да се възприемат ефективни методи за отстраняване на пестицидите от пресните ни продукти.

Измиване с оцет

Един от най-простите и ефективни начини за намаляване на остатъците от пестициди е измиването на плодовете и зеленчуците с разтвор от оцет и вода. Смесете една част бял оцет с три части вода и накиснете продуктите в този разтвор за 5-10 минути. Оцетната киселина в оцета помага за разграждането и премахването на остатъците от пестициди.

Накисване със сода за хляб

Содата за хляб, основен кухненски продукт, също може да се използва за премахване на пестициди. Създайте разтвор, като смесите една чаена лъжичка сода за хляб с две чаши вода. Накиснете продуктите в тази смес за 12-15 минути, след което изплакнете обилно. Алкалната природа на содата за хляб помага за разграждането на молекулите на пестицидите.

Използване на солена вода

Разтворът на солена вода може да бъде ефективен метод за отстраняване на пестициди от някои плодове и зеленчуци. Разтворете една супена лъжица сол в купа с вода и потопете продуктите за 15-20 минути. Абразивният характер на солта спомага за отстраняването на остатъците от пестициди.

Обелване и търкане

Макар че не е приложимо за всички продукти, обелването на плодовете и зеленчуците може значително да намали излагането на пестициди. Освен това използването на четка или кърпа за почистване на повърхността може да помогне за отстраняване на остатъците. Все пак имайте предвид, че при премахването на външните слоеве може да се загубят някои хранителни вещества.

Търговско измиване на продукти

Няколко налични в търговската мрежа препарати за измиване на продукти са предназначени специално за отстраняване на пестициди. Тези продукти често съдържат естествени съставки като цитрусови екстракти или ензими, които разграждат остатъците от пестициди. За оптимални резултати следвайте инструкциите на продукта. Кой е очаквал, че пестицидите в тези плодове и зеленчуци ще са най-много

Изберете биологични продукти

Изборът на биологични продукти е проактивен подход за намаляване на излагането на пестициди. Практиките на биологичното земеделие обикновено включват използването на естествени алтернативи на пестицидите, което намалява риска от вредни химически остатъци върху продуктите.

Познавайте продуктите си

Някои плодове и зеленчуци имат по-дебели кожи или слоеве, които осигуряват естествена бариера срещу пестицидите. Ако сте наясно кои продукти са по-склонни към задържане на пестициди, това може да ви помогне да приложите подходящи методи за почистване.

Предпазването на чинията ви от остатъци от пестициди включва комбинация от добросъвестно пазаруване и ефективни практики за почистване. Като включите тези методи в ежедневието си, можете да се насладите на хранителните ползи от плодовете и зеленчуците, като същевременно сведете до минимум потенциалните рискове за здравето, свързани с излагането на пестициди. Не забравяйте, че малко допълнителни усилия в кухнята могат да допринесат за по-здравословен и устойчив начин на живот.

 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини