Рекордни обеми втечнен газ доставени в Европа през 2023 година

Доставките на втечнен природен газ (LNG) в газотранспортната система на ЕС през 2023 г. са били рекордно високи за целия период на наблюдение и са надхвърлили 131 милиарда кубически метра, сочат данни на Gas Infrastructure Europe, цитирани от ТАСС.

Постъпленията на втечнен природен газ от терминалите в европейската газопреносна система са намалели през декември след увеличение през предходния месец. В края на декември те възлизат на 11,36 млрд. куб. метра. м, което е с 4% по-малко от ноември и с 6% по-малко от миналата година. Тази цифра е втората за декември в историята. Предишният максимум е бил през декември 2022 г.

Общо през 2023 г. доставките на LNG от терминалите в европейската газотранспортна система възлизат на около 131,22 милиарда кубически метра. м – с 1,9% повече от предходната година. По този начин вносът на LNG от европейските страни миналата година е рекордно висок за целия период на наблюдение.

През 2023 г. LNG е на първо място по дял сред източниците за производство на газ в Европа – 40%, сочат данни на Европейската мрежа на операторите на газопреносни системи към 29 декември. На второ място с дял от 29% са доставките от Северно море (основно норвежки газ), на трето място с 11% са доставките от Северна Африка.

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини