НАП напомни, че без касова бележка може да не се плати

Потребителите могат да откажат плащането и ако издаденият им касов бон е фалшив

Потребителите имат право да задържат плащането към търговеца, докато не получат платежния документ. Тази промяна в Закона за ДДС влезе в сила от 1 януари 2024 г. и е с цел да противодейства на укриването на приходи и нелоялната конкуренция, както и да гарантира потребителските права, които носи наличието на касова бележка.

Това напомниха днес от Националната агенция по приходите като добавиха, че ако не бъде издаден касов бон, потребителите е добре да подадат и сигнал в агенцията - на телефона на информационния им център 0700 18 700 или да изпратят имейл на: infocenter@nra.bg.

Потребителите може да задържат плащането и ако се окаже, че издаденият им касов бон е фалшив, уточняват още от НАП. Това се разбира при сканиране на QR-кодовете на касовите бележки с мобилното приложение на НАП - NRA Mobile.

Над 250 хил. касови бележки са проверени през миналата година, а от началото на тази те са повече от 20 000 и нито една не е била фалшива, посочват от приходната агенция.

При сканиране на QR кода приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номер на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в бележката и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Потребителят може да направи и справка дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на приходната агенция, за което е необходимо изчакване от няколко минути. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелен цвят, което значи, че документът е бил успешно получен в НАП. Мобилното приложение NRA Mobile може да се изтегли през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.

Платежният документ дава възможност на клиентите да защитят правата си, ако закупената стока се окаже дефектна или опасна, напомнят от НАП. Касовата бележка е необходима и за замяна или връщане на закупен артикул, в случай че потребителят разполага с такова право, произтичащо от закон или от предварително поет от търговеца ангажимент.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай Танас общественик
    0 0
    15:15, 7 яну 2024
    Павилиончето до езерото на Кенана въобще не издава касови бележки.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини