Германската футболна легенда Франц Бекенбауер почина на 78 години

Легендата на германския и световен футбол Франц Бекенбауер почина на 78-годишна възраст, съобщиха от Германската футболна федерация. Бекенбауер, известен още като "Кайзера", е считан за един от най-великите защитници в историята на играта.

Той е един от тримата, печелили световната титла като играч и треньор. Другите двама в престижния списък са националният треньор на Франция Дидие Дешан и бразилецът Марио Загало. Бразилската легенда си отиде от този свят в петък на 92 години.

Обединена Германия, водена от Франц Бекенбауер (вляво), печели Световното първенство през 1990 г. срещу Аржентина на Марадона с 1:0. На снимката са Лотар Матеус (в средата) и Андреас Бреме (вдясно). Сн. Getty Images

Германската легенда е починала в неделя, а новината беше потвърдена от семейството му. Целият футболнен свят отдава почит на легендата.
Националният селекционер на Германия Юлиан Нагелсман oпредели "Кайзера" за най-великия футболист в историята на германския футбол.

"Франц Бекенбауер умееше да плува по тревата, като футболист, а по-късно и като треньор той беше възвишен, стоеше над нещата. Благодарен съм и се гордея, че успях да го опозная и ще си спомням за него с добро", заяви той, цитиран от BBC.

С легендата на немския футбол се сбогуваха и играчи като сър Кени Далглиш, Гари Линекер, Шей Гивън, както и редица футболни клубове и федерации.  
През последните няколко години здравето на Бекенбауер постепенно се влошаваше.


Ликът на Бекенбауер е един от 11-те, които се появяват из улиците на Париж по време на Евро 2016, провело се във Франция. На снимката е създателят на графита - Kwim. Сн. Getty Images

Бекенбауер е роден през 1945 г. в следвоенен Мюнхен в семейството на пощенския служител Франц Бекенбауер-старши и съпругата му Антония.

Присъединява се към Байерн Мюнхен през 1964 г. и има повече от 400 мача, като се утвърждава като един от най-великите играчи в историята на клуба.


През 2022 г. беше създаден филм, разказващ за живота на великия германски защитник. Сн. Getty Images

Кайзерът е двукратен носител на Златната топка, като получава наградата през 1972 и 1974 г. През 1974 г. извежда ФРГ до титлата от световното първенство с капитанската лента след финал срещу Нидерландия, спечелен с 2:1 от германците.


Западна Германия и Източна Германия попадат в една група на Мондиала през 1974 г. Бекенбауер е капитан на ФРГ, докато лентата на ГДР носи Бернд Бранш. Сн. Getty Images

Две години преди това става европейски шампион. Едва 20-годишен играе и на финала на Мондиала през 1966 г., когато Англия печели сблъсъка със Западна Гермния с 4:2. Тогава Бекенбауер отбелязва 4 гола, един от които на финала, и получава наградата за най-добър млад играч в надпреварата.


Франц Бекенбауер и Йохан Кройф се изправят един срещу друг на финала на Световното първенство през 1974 г. Западна Германия печели с 2:1 срещу Нидерландия. Сн. ЕПА/БГНЕС

Като играч на Байерн печели четири титли на лигата и е капитан на германските гиганти при спечелването на трите европейски купи през 1974, 1975 и 1976 г. Печели и Бундеслигата с Хамбург, където прекарва два сезона от 1980 до 1982 г. Играл е и за американския Ню Йорк Космос.

В периода от 1984 го 1990 г. води националния отбор на Западна Германия и успява да спечели световното първенство през 1990 г.  

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини