Даниел Лорер е имотен факир!

Още скандални подробности около покупко-продажбите на финансовия министър и депутата от ПП

Имотният скандал около водещите фигури в "Продължаваме промяната" Даниел Лорер и Асен Василев се разраства. Дадените от двамата обяснения не само не проясняват ситуацията, но и засилват съмненията. От документите по сделките стават ясни и други ключови детайли, които правят връзката с купувача още по-проблемна.

Това коментира в предаването "(О)позиция" репортерът на "Сега" Таня Петрова.

От дадените от Даниел Лорер обяснения и наличните документи по случая не се разбира нито как той успява да купи офиса си на "Чаталджа" 3 толкова евтино, нито как успява да го продаде супер скъпо. Лорер твърди, че ниската цена за купуване на офиса и останалите помещения към него се дължи на факта, че жилището е било изтърбушено, на груб строеж. В нито един момент къщата на "Чаталджа" не изглежда изтърбушена. Това личи и по дадения ипотечен кредит за нея в размер на 2,6 млн. лв. от Прокредит банк при покупна цена от 1,85 млн. лв.

Веднага след купуването ѝ е издадено разрешение за строеж и е извършено сериозно преустройство, приключило през 2021 г. по думите на Асен Василев.

Няма данни Даниел Лорер да е поел финансова тежест около това цялостно преустройство на имота. Той твърди, че е влязъл с финансово участие в сделката през 2020 г., което е отразено и в имотната му декларация. Там е записана сумата, на която през 2022 г. реално е придобито жилището - 351 950 лв. Не се вижда той да имал друго финансово участие в ремонта на имота.

Лорер не дава убедително обяснение и как така е успял да продаде имота на пет пъти по-висока цена. Тук той изтъква, че е продал собствеността в напълно завършен и мебелиран вид. Цената била висока заради това и заради нежеланието му да продава, освен ако не си заслужава сумата.

Дори да е така, разликата в продажната цена на имоти в една и съща сграда продължава да е фрапантна, коментира Таня Петрова.

"СТВ Консълтинг" продава своята част от имота за 3 млн. лв. При данъчна оценка от 793 815 лв. имотът е продаден 4 пъти над данъчната оценка.

Лорер продава своята част за 1,858 млн. лв. При данъчна оценка от 188 148 лв. това е 10 пъти над нея.

Интересен детайл е, че данъчната оценка на целия имот след ремонта вместо да расте, намалява. При първоначалната покупка през 2019 г. цялата къща е с данъчна оценка 1,27 млн. лв., а след ремонта при предпродажбата през 2023 при сумирани две оценки - на "СТВ Консълтинг" и на Лорер, е близо 982 хил. лв.

Много важни въпроси остават без отговор и около момента на продажбата и намирането на купувач, смята Таня Петрова.

От публикация в “Дойче Веле” стана ясно, че в годината, когато кралицата на винетките Станислава Арнаудова купува сградата, фирмата ѝ "Интелигентни трафик системи" е била на бизнес кръстопът. Министерството на финансите е внесло промени в закона за обществените поръчки /ЗОП/, които предвиждат да отпадне съществуващо изключение ЗОП да не се прилага при договори за събиране на пътни такси. Т.е. посредниците за винетките да започнат да се избират с обществена поръчка, което съществено би засегнало приходите на "Интелигентни трафик системи". Арнаудова възразява, МФ се съгласява с нея и се отказва от поправките. Според МФ проблемът е формален, защото така или иначе ЗОП е неприложим за такива договори и има проблем от правно-технически характер със самото посочване на това изключение в закона. Затова МФ първо предложило изключението да отпадне, а после се съгласило да го остави, както настоява фирмата.

"Дори да приемем тези обяснения, моментът, в който се случва тази комуникация, е ключов", коментира Петрова.

Общественото обсъждане на промените в ЗОП е започнало на 9 юни и е приключило на 24 юни 2023 г. Точно в този период започва подготовката по сделките за продажба на имота. Тогава са изкарани скиците - на 23 юни, тогава са вземани решенията от едноличните собственици на капитала на замесените фирми - "СТВ Консълтинг" и "Си трейдинг 2016" на Станислава Арнаудова - на 22 юни. Така цялата сделка започва да се подготвя, докато МФ и купувачът си разменят позиции по тема ЗОП. Възниква въпросът как Станислава Арнаудова е разбрала за продажбата на точно този имот точно в този момент.

Остава без отговор най-важният въпрос - за съдебния спор с американския гражданин Себастиян Бретшнайдер, директор по корпоративното развитие на базираната в Ню Йорк фирма със същото име CTW. Адресът за кореспонденция с нея, посочен в сайта ѝ, е на "Чаталджа" 3. Имотите са продадени малко преди Бретшнайдер да защити пред съда обезпечителна заповед в размер на 730 602 лв. по бъдещо вземане в размер на 5 млн. лв. Във връзка с тази заповед и други финансови проблеми фирмата е подала молба за обявяване в неплатежоспособност.

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини