Столтенберг: Балканите са от стратегическо значение за НАТО

„Обезпокоени сме, когато виждаме насилие като това миналата година в Косово”, посочи той

Западните Балкани са от стратегическо значение за НАТО и затова Алиансът присъства военно в региона, в условия, когато ситуацията там е крехка. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след днешната среща с черногорския премиер Милойко Спасич в Брюксел, където основните теми бяха ситуацията в Косово и Босна и Херцеговина, руската агресия срещу Украйна и подготовката за предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.

"Обезпокоени сме, когато виждаме насилие като това миналата година в Косово. Подобни събития са недопустими и в отговор на тях НАТО засили военното си присъствие на място, като изпрати допълнителни войници в състава на силите на КФОР, които са там с мандат на ООН", посочи Столтенберг.

Той добави, че Черна гора е важен член на НАТО и че Алиансът работи за гарантиране на стабилността и защитата на всички общности в Косово. Столтенберг допълни, че НАТО напълно подкрепя диалога между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС.

Той обяви, че членовете на Северноатлантическия съвет ще посетят Босна и Херцеговина следващата седмица, за да изразят силната подкрепа на НАТО за суверенитета и териториалната цялост на страната. Според него босненските лидери трябва да се въздържат от подстрекателска реторика и да зачитат териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници.

"Съюзниците от НАТО и ЕС трябва да преминат проверката напред и да осигурят допълнително финансиране за Украйна в този критичен момент, защото ако руският президент Владимир Путин победи в Украйна, има риск той да използва отново силите си", посочи Столтенберг.

От тази гледна точка генералният секретар подчерта, че членството на Швеция е от ключово значение за укрепването на НАТО като цяло и приветства турската ратификация на приемането на страната в Алианса, като изрази надежда, че този пример ще бъде последван от Унгария.

Спаич от своя страна подчерта, че днешната среща със Столтенберг е била възможност да продължат разговора им, започнал на срещата на лидерите на страните членки на НАТО от региона на Югоизточна Европа в Скопие и потвърди ангажимента на Черна гора за регионално сътрудничество и запазване на мир и стабилност. "Като регион от стратегическо значение, ние се съгласихме, че Западните Балкани трябва да останат сред приоритетите на НАТО преди срещата на върха във Вашингтон", посочи Спаич.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини