ЕС ще задължи производителите да продават уреди, които могат да се ремонтират

Европейският парламент и страните членки разчистиха пътя пред приемането на нова директива, която ще гарантира на потребителите, че ще купуват уреди, които могат да бъдат ремонтирани.

В четвъртък институциите постигнаха политическо съгласие по окончателния текст на бъдещата директива, която насърчава поправката на счупени или дефектни стоки, известна още като директивата за правото на поправка.

Законодателството, което е част от екополитиката на ЕС, целяща по-малко разходване на ресурси, трябва да улесни потребителите да търсят ремонт вместо замяна, като направи достъпа до ремонтни услуги по-лесен, по-бърз, прозрачен и по-привлекателен, съобщи белгийското председателство на Съвета на ЕС, което довърши преговорите от името на страните членки.

Задължението за предоставяне на възможност за ремонт се вменява на производителите на електроуреди, а потребителите запазват правото си да избират ремонт или замяна на повредена в рамките на гаранционния срок стока.

Директивата ще обхване пералните и съдомиялните машини, хладилниците и прахосмукачките, както и мобилните телефони.

Формуляр за ремонт

Директивата ще въведе европейски формуляр за ремонт, който ще е еднакъв във всички държави и ще съдържа подробности за времето за завършване на работите, като максималният срок ще е 30 дни, цени и описание на частите за смяна.

Списък на сервизите ще бъде публикуван на общ европейски портал, на който ще има адреси на продавачи на обновени стоки, купувачи на дефектни артикули и алтернативни на сервизите услуги като кафенетата за ремонт.

Удължена гаранция

Клиентите, които изберат ремонт пред замяна на повредения уред, ще получат удължена с 12 месеца гаранция спрямо оригиналния срок на гаранцията.

Договореният текст изисква от производителите да извършват ремонтите в разумен срок и, освен ако услугата не се предоставя безплатно, също и на разумна цена, така че потребителите да бъдат насърчавани да изберат ремонт.

Правителствата пък ще бъдат задължени да въведат поне една мярка за насърчаване на ремонта като ваучери за ремонт, информационни кампании, курсове за ремонт или подкрепа за ръководени от общността ремонтни пространства. Те ще получат правото, ако желаят, да намалят ставката на ДДС върху ремонтните услуги.

Забрана на 3D резервни части

Освен договарянето с оторизирани сервизи или поддържането на собствени производителите ще бъдат задължени да предоставят информация за резервни части на своите уебсайтове, както и да поддържат наличност от тях, за да бъдат ползвани от независими сервизи.

Предвижда се да бъде забранено използването на употребявани или 3D отпечатани резервни части от независими сервизи. Забранява на производителите да използват договорни клаузи, софтуерни и хардуерни техники, които възпрепятстват ремонта.

Постигнатото политическо съгласие дава шанс директивата да бъде приета преди европейските избори през юни. Но влизането й в сила ще се забави поне с 18 месеца, за да имат време националните парламенти да включат стандартите в местното законодателство.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини