„Уличната справедливост ни изпревари“. Сарафов проверява шпицкоманда в прокуратурата

Набиращият скорост скандал с убития Мартин Божанов-Нотариуса доведе до личната намеса на главния прокурор Борислав Сарафов. В петък, начело на група обвинители, той отиде лично в Софийската районна прокуратура, на която назначи ревизия. Началникът на прокуратурата настоя и за оставката на районния прокурор Невена Зартова. Причината е, че голяма част от сигналите срещу Божанов, смятан за лобист в съдебната власт, са потъвали именно там. Сарафов намекна и за съществуване на „шпицкоманда“ в районното обвинение – група прокурори, при които са отивали редица важни разследвания, преди това иззети от техни колеги, защото работели съвестно по делата.


Уличната справедливост и петното върху тогата

Божанов бе разстрелян близо до дома му в столичния квартал „Горна Баня“. Едва след убийството институциите започнаха да обръщат внимание на дългогодишната му дейност, за която и преди това имаше немалко публична информация. Убитият бе герой от разследване на организацията „Антикорупционен фонд“ от 2021 г. От него стана ясно, че Божанов и негови приближени са искали пари от Ивайла Бакалова, за да бъде пуснат от ареста мъжът ѝ Веселин Денков, задържан по онова време по дело на спецпрокуратурата.

Отделно от това двама съдии – Владислава Цариградска и Цвятко Лазаров – са се оплаквали, че Божанов ги е заплашвал, за да решат засягащи го дела както той иска. Въпреки това до смъртта си той не бе привлечен към отговорност. Едва след убийството от градската прокуратура на София обявиха, че са били готови да му повдигнат обвинение, но разстрелът ги изпреварил. Делото срещу Нотариуса е за пране на пари, придобити от имотни измами и заплахи.

„За съжаление, както виждате, понякога уличната справедливост е по-бърза и ни изпреварва. Ние съзнаваме нашите проблеми и имаме амбиция да изчистим. Ако има петно върху прокурорската тога, ние сами трябва да покажем, че имаме имунна система“, заяви Сарафов в петък.

Той допълни, че е критикувал и градската прокуратура, която води делото срещу Божанов, заради бавната им работа.

Районната прокураутура ще бъде ревизирана, защото тя е компетентна да разследва имотни измами. Смята се, че убитият е бил замесен в такива през последните 20 години. Никаква отговорност не му е потърсена.

Проверката трябва да каже кога едно дело е било изземано от прокурор с решение на началника на структурата и е било пращано в специлизиран отдел, обясни Сарафов.

„Нека да го наречем (отдела б.р.) с откровеното му име – шпицкоманда. Когато видим, че едно дело се иззема от прокурор, който съвестно и почтено е работил по него и то се възложи на прокурор от шпицкомандата без аргументи, ние ще проследим пътя, да видим какъв резултатът от това разследване. И в крайна сметка аз съм дълбоко убеден, че престъпната дейност би могла да бъде документирана“, каза още той.


Едно име излиза пред скоби

Групата на Божанов е действала подобно на тази на някогашния следовател Петьо Петров-Еврото, замесен в скандала „Осемте джуджета“. И двамата са имали влиянието да решат проблем с правосъдието, но и да създадат такъв, за да искат още пари.

Сега Сарафов коментира, че и при двете групи излизало „пред скоби“ едно име – това на бившия главен прокурор Иван Гешев. Докато той беше начело на държавното обвинение срещу Петров нямаше никакви действия, макар данни за рекет от негова страна да бяха налични още от 2020 г., пак благодарение на „Антикорупционен фонд“.

„Аз виждам едно име, което излиза пред скоби и при двете групи и това е на бившия главен прокурор, той е свързан и с двата кръга, аз съм го казвал многократно“, каза Сарафов.


Не знаех, че има частен клуб

Сарафов допълни, че никога не е бил в частния клуб на Божанов в столичния квартал „Гео Милев“. Твърди се, че във въпросното заведение, където се е влизало само с членски карти, са ходили много магистрати, за да се сключват сделки по дела.

От МВР и прокуратурата обърнаха внимание на заведението едва преди няколко дни. Там бяха извършени обиски. Клубът не работи повече от година. Той се намира на десетина минути пеша от сградата на някогашната специализирана прокуратура.

Главният прокурор каза, че не просто не е бил в клуба, а и дори не е знаел за съществуването му. Миналата година бяха публикувани снимки на Сарафов от ресторант „Осемте джуджета“ заедно с Петьо Петров-Еврото. Тогава главният прокурор обясни, че бил подмамен там от Гешев, за да бъде сниман и компроментиран.

По времето на Гешев прокуратурата не си мръдна пръста по скандала с „Осемте джуджета“. Години по-късно стана ясно, че тогавашният началник е бил уведомен с доклад за всички нарушения по казуса. Той сложил резолюция, че го е прочел и го пратил в архива.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини