Защо страда черният дроб: как да спрем преяждането

Черният дроб играе ключова роля в метаболизма, защото от него се очаква да се справя с всичко, което ядем.

Ако човек постоянно преяжда и качва килограми, пред черния дроб се изправя истинско предизвикателство, което води до възпалителни процеси, провокирани от самите складирани мазнини, както и от храносмилателния тракт, където рано или късно започва бактериален дисбаланс.

Знаете ли какъв е водещият проблем на обмяната на веществата в днешно време?

Хората нямат хранителни ограничения и ядат почти денонощно. Това от своя страна води до съществени проблеми.

Бялата мастна тъкан не може да складира мазнини толкова бързо, колкото бързо снабдяваме тялото си с допълнителни хранителни вещества.

Организмът ни е принуден да използва резервоарите на черния дроб, които са много, много малки. Мазнините се задържат там и преди да имат време да излязат, нова порция вече е на път.

Метаболизмът започва да изнемогва. А талията – да се закръглява.

И тогава се атакува уязвимият жлъчен мехур. Това обаче е проблем, който сме се научили да решаваме. Не можете да премахнете болния черен дроб, но жлъчния мехур можете!

Това е всичко - ще каже хирургът, - толкова пъти съм ги отстранявал през живота си!

Но ако отчаяно се нуждаете от лечение, моля, не забравяйте, че нямаме допълнителни органи.

Възпалителните метаболитни сигнали се засилват с времето, мазнините в черния дроб го правят нефункционален и той вече не участва пълноценно в метаболитните процеси.

Един от алармените сигнали е, че не можете да отслабнете. Основният механизъм за управление на енергията е изведен от строя. Метаболизмът на мазнините и нивата на захарта са нарушени - те вече не осигуряват енергия, а започват да се натрупват в съдовете, пречат на мозъчната функция и ускоряват процесите на стареене.

Като цяло черният дроб е не само първата линия на защита срещу излишните калории, но и последната ни крепост.

Ако той се срине, никой няма да отговаря за безопасността на организма.

За какво трябва да внимавате?

Колебливите нива на кръвната захар/трайно повишената глюкоза + наднорменото тегло могат да бъдат предвестници или признаци на излишни мазнини в черния дроб.

Ако наддавате на тегло дори от нормални сложни въглехидрати, това показва, че черният ви дроб не функционира правилно.

Какво още можете да направите, за да помогнете на черния си дроб?

  •     Бъдете активни. Мускулите и аеробните процеси консумират жадно както мазнини, така и захар, а черният дроб на човек със заседнал начин на живот е изправен пред огромен проблем - какво да прави с излишъка?
  •     В никакъв случай не преяждайте. Когато всичко вече е извън скалата, черният дроб включва резервния механизъм на „последната надежда“ - изхвърляне на нежеланите калории в стомашно-чревния тракт, а това е истинско отравяне с излишна храна, невероятно неефективен и вреден за организма процес.
  •  Яжте протеини. Особено на закуска. За да се възстанови здравословният метаболизъм, черният дроб се нуждае от редовен прием на протеини, а не на въглехидрати. Особено ако талията ви вече се е увеличила.
  •  Поддържайте здравословна микрофлора. Яжте пълноценни храни - включително пробиотични храни.
  • Овладейте стреса. Високите нива на стрес водят до освобождаване на кортизол, а излишъкът от кортизол е възпалителен фактор. Всяко възпаление е и проблем за черния дроб.
  • Добавете нормално количество фибри в диетата си. Фибрите абсорбират всички видове отпадъчни продукти - като допълнителни мазнини, холестерол и токсини - и ги изхвърлят навън. Освен това те ви предпазват от преяждане, тъй като заемат място в стомаха ви.

 

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини