Помним едно „ДП“, което беше станало „10“ в доказателствата на прокуратурата

Текстът е от профила на автора във фейсбук по повод съдбата на събраните материали по делото срещу Петьо Петров - Еврото и тяхното пътуване от специалния разследващ прокурор до градската прокуратура и обратно. Заглавието е на „Дневник“.


Докато всички се занимават с басните на шефа на БОП-а за шарени пирати, важната информация за деня идва от интервюто на Генка Шикерова за „Свободна Европа“ с бившата ръководителка на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова.

Според Зартова по време на претърсванията в имоти на Петьо Петров-Еврото, проведени в хода на скоростно образуваното от Софийска районна прокуратура наказателно производство след публикуването на дружеската снимка на Еврото и Сарафов пред ресторанта „Осемте джуджета“, са открити флашки, харддискове, видео- и аудиокасети с неизвестно съдържание, както и чували със заготовки на прокурорски постановления (последното Зартова го каза за първи път миналата седмица в подкаста на Инициатива „Правосъдие за всеки“). Освен това в имоти на Петров в Гърция също са били проведени претърсвания по европейска заповед за разследване, откъдето също били събрани неизвестни веществени доказателства.

Всички тези веществени доказателства с неизвестно съдържание са попаднали в Софийската градска прокуратура (СГП). Част от тях, изпратени там от Върховния касационен съд (цялата история на това проблематично помоему действие е описана в публикация от вторник, 27 февруари, на Антикорупционния фонд).

Накратко: ВКС ги е получил от СРП с мотива, че могат да съдържат данни за евентуално извършено престъпление от и.ф. главния прокурор Сарафов, а именно ВКС администрира сигналите срещу главния прокурор и заместниците му. После обаче ВКС си ги върнал на СГП, защото оттам ги поискали и - сакън съд да не вземе да се намеси в някое друго прокурорско разследване на монополиста по разследването и обвинението - вездесъщата прокуратура, която тя твърдяла, че провеждала.

Сега пък се твърди, че специалният прокурор по разследването на главния прокурор - бившата и бъдеща съдия Талева, изискала тази част от веществените доказателства от СГП и ѝ била предадена.

Историята с различните досъдебни производства, претърсвания и веществени доказателства е трудна за проследяване и разбиране, но едно е сигурно -

прокуратурата е абсолютно незаобиколима в саморазследването си

Нормативно и фактически. Дори тогава, когато законодателят плахо се е решил с половин уста да извади разследването на двама-трима души от стриктната йерархия и да го даде на някого, който пак да е прокурор, но поне само за малко (в случая Талева), в действителност

традиционният прокурор е прередил специалния за достъп до доказателствата и от неговото благоволение зависи

какво ще достигне до последния.

Получило се е, че прокурор от СГП обработва доказателства, касаещи както прекия му административен ръководител, така и горестоящите му такива, в това число сам и.ф. главния. Същият този прокурор от СГП продължава разследване на СРП и разполага с пълния обем от доказателствата по него, което сам той не просто счита за незаконно започнато и водено до времето, по което го изземва, ами дори обвинява друг прокурор от провелата го прокуратура за действия в хода на това разследване и оневинява няколко други.

Какво всъщност е имало на тези информационни носители, иззети от имотите на Еврото в България и Гърция?

Едва ли някога ще научим.

Дори и утре от СГП да им направят една прожекция на голям екран в Съдебната палата - всички помним за едно „ДП“, което беше станало на „10“ при подобно показване на доказателства.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини