Непълнолетен на кино или в мол след 22 ч само с придружител и декларация

Непълнолетните, които са на възраст между 14 и 18 години, ще могат да посещават концерт, театър, кино и мол след 22 часа, само ако са с пълнолетен придружител и той представи декларация с данните и на двамата. Това предвиждат одобрени от правителството в сряда промени в Наредбата за специализиран закрила на деца на обществени места.

Според тях собствениците, наемателите или ползвателите на търговски обекти, кина и театри, чиито обекти се посещават от непълнолетни, ще са длъжни да изискват такива декларации от родител, попечител или грижещ се за детето в момента.

Информация за това изискване трябва да е поставена на видно място за клиентите, на входните места, табло с информация за изискванията за придружаване на деца на обществени места, включително за изискването за представяне на декларацията по образец. Новото изискване трябва да е обявено и на поддържаните от тях интернет платформи.

По време на общественото обсъждане на изискването има негативни коментари и недоволство от бюрокрацията, но аргументите са, че забраната за допускане на непълнолетни след 22 часа в такива обекти и приета със закон.

Досега подобни декларации се изискваха основно за големи концерти и фестивали и те по-скоро бяха превантивни от страна на организаторите на проявите, но не и за кина, търговски обекти и театри.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хахаха
    2 0
    10:09, 7 мар 2024
    Защо ще има такава забрана за кина и театри. Трябва да има за дискотеки и подобни заведения. И кой ще ги проверява? Тези полицаи дето вземат наркотици и са приятели на престъпниците ли? Трябва да започнем от ценностите в семейството, в училището ....
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини