Карнавал в Асеновград на Сирни Заговезни

Улиците на Асеновград отново ще се изпълнят с веселие и настроение на Сирни Заговезни.

На 17.03.24 г. (неделя) ще се проведе карнавално шествие.

Началото е обявено за 10:00 ч. – от местността „Метоха“. Всеки, който желае да стане част от карнавала, влизайки в ролята на свой любим герой или кукер, може да се свърже с организаторите на тел.: 0877 331 665.

Карнавалното шествие е възродено в Асеновград през 2015 г. от Сдружение „Клуб за танцово изкуство - Везеница“, който възстановява и обогатява обичая.

Тази година карнавалът ще се реализира за VII път.

В началото инициативата е започнала с едва около 30 души участници. Понастоящем се радва на огромен интерес, като със свои роли в шествието се включват повече от 100 жени, мъже и деца.

Карнавалът се провежда на Сирни Заговезни – символизира началото на великденския пост и прогонването на злите сили от града.

В инициативата участват хора от различни възрасти, въплъщавайки се в най-разнообразни образи: кукери; маскирани; с обърнати кожуси и звънци; булка и младоженец; мечка и мечкадар; полицай и др.

Шествието преминава през улиците на Асеновград. А хората отварят своите врати и посрещат очакваните гости, за да потанцуват и поскачат в дома им, да се „изгонят“ злото и зимата и да дойде пролетта.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини