Как си вредим, ако пием безкофеиново кафе

Кафето е класическата сутрешна напитка за събуждане и зареждане на тялото за напрегнатото ежедневие. Кофеинът в кафето обаче прави много хора твърде нервни и затова все по-модерно става безкофеиновото кафе.

От него кофеинът е извлечен във висока степен, но този факт не прави безкофеиновото кафе здравословна алтернатива на традиционната напитка, защото носи свои странични ефекти от извличането на кофеина.

Ето кои са потенциалните вреди на тялото от безкофеиновото кафе

За да се превърне кафето в напитка без кофеин, то претърпява трансформации, които оказват влияние върху неговите свойства като краен продукт.

Излагане на кафето на вредни химикали

Извличането на кофеина от зърната става с използване на химикали, а те са вредни за здравето. Метилендхлоридът, който се използва обикновено от компаниите, извличащи кофеин от кафето, е силен химикал, който се използва за премахване на боя. Попадайки в тялото, той нанася вреди на черния дроб и сърцето, а може да повлияе негативно и на репродуктивните възможности.

Повишаване на холестерола

Безкофеиновото кафе значително повишава нивата на лошия холестерол, според изследванията. Повечето кафета без кофеин се правят от сорт Робуста, а те са с по-високо съдържание на мазнини, което води до висок холестерол. При категоричен избор на безкофеиново кафе е добре да се потърсят марки от сорт Арабика.

Загуба на ползите от обикновеното кафе

Пиенето на твърде много кафе е вредно за организма, но умерените дози са полезни за тялото. Премахването на акнето е достатъчно примамлива алтернатива на тежката борба с този кожен проблем. Преработката на кафето, за да се превърне в безкофеиново, отнема биоактивните съставки като хлорогеновата киселина, засилваща имунитета и забавяща стареенето на кожата.

Лесно се пие повече безкофеиново кафе

Много често при бременност жените избират безкофеиново кафе, за да избегнат кофеина, но това изобщо не прави кафето им по-полезно. Една чаша обикновено кафе на ден за бременната жена е напълно безопасно, а безкофеиновото може да доведе до прекомерни дози, тъй като липсата на кофеин го прави по-пивко.

Тялото на жената ще разгради кофеина, но това на бебето може да не успее да разгради минималните количества кофеин в безкофеиновото, ако дозите на ден са по-големи.

Предизвиква артрит

Риск за здравето от приема на безкофеиново кафе е увреждането на костите. Консумацията на 4 или 5 чаши кафе без кофеин на ден носи сериозен риск от развитие на ревматоиден артрит при пристрастените към него, в сравнение с тези, които никога не пият такова кафе.

 

Източник: gotvach.b

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини