Витамин Т

Витамин Т е предпоследният член в азбуката на витамините и за него не се знае много. Доказаните полезни свойства на витамин Т са свързани с подпомагане образуването на белите кръвни телца в организма и кръвната коагулация или кръвосъсирването и образуването на тромбоцитите.

Основните известни източници на Витамин Т са яйцата, и по-специално жълтъците, както и сусамът.

Витамин Т е рядко срещан и до днес науката не е дала особено обширна информация за свойствата, приложението и ползите от него.

Витамин Т е водноразтворим и се унищожава от алкохола. Известен е още и като торулитин (torulitine).

Макар и класифициран като витамин, той не отговаря изцяло на дефиницията за такъв и за много хора Витамин Т всъщност не е такъв. Често с това име хората на жаргон наричат текилата или тестостерона. Съществува дори и мексиканска диета с Витамин Т, която включва в хранителния си режим такос, тортиляс и тортас (големи сандвичи).

Според дефиницията на понятието витамин той се определя като хранително вещество, което в малки дози е важно за регулирането на обмяната на веществата в организма. Витамините A, B, C, D, E и K напълно отговарят на това определение, докато витамин T остава под въпрос, като не се вписва този критерий. Повечето производители на хранителни добавки не го включват дори неофициално в каталозите си и съответно витамин Т не може да се открие на пазара.

Източници на Витамин Т

Главните източници на Витамин Т са жълтъците, сусамът, сусамовите семена, сусамената паста и таханът. Понякога бива наричан Sesame Seed Factor. Според някои изследвания добър източник на витамин Т е тиквата. Витамин Т е открит в известни количества в епидермиса на някои насекоми и при ферментирането на маята.

Дневен прием на Витамин Т

Тъй като Витамин Т не е реално признат за витамин и като важна за здравето добавка, пред много медицински специалисти стои трудната задача да определят препоръчителните дневни дози, дори и за тези, които искат да го включат в диетата си. Всички витамини имат препоръчителна дневна доза или може приемат им да се съгласува спрямо всеки организъм, диета и хранителен режим.

В този ред на мисли, пред специалистите стои непосилната задача да определи нивата на предозиране с Витамин Т и с в какви дози той би бил токсичен. Няма еднозначен отговор дали витамин Т трябва да се консумира редовно и в какви количества. Може да се предполага единствено, че редовната консумация на алкохол е предпоставка за дефицит на Витамин Т в организма.

Ползи от Витамин Т

Според експерти витамин Т е единственият витамин, който регулира метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините в тялото. Той помага за производството на червени кръвни клетки и правилното функциониране на нервната система. Витамин Т регулира обмяната на хомоцитозина и решава проблеми, свързани с пигментацията на кожата. Може да се каже, че Витамин Т дава необходимата енергия на организма за извършването на обичайната дневна активност.

Реално той помага за превръщането на приетата храна в освободена от тялото енергия. Витамин Т има способността да предпазва нервната система и да дава енергия и на мозъка ни. Една от най-важните функции на Витамин Т е свързана с разграждането на въглехидратите, които освобождават енергията в тялото.

Редовната консумация на продуктите, съдържащи Витамин Т, като тиква, тахан, сусам, повлиява положително цялостното здравословно състояние на човек, като не се създават предпоставки за развитие на заболявания. Подпомагайки кръвната коагулация и образуването на бели кръвни телца в организма Витамин Т се оказва особено важен за профилактиката на някои форми на анемия и хемофилия.

Според някои диетолози Витамин Т е безценен, защото спира напълняването. Хапвайки например редовно тиква, човек може да позволи на организма си да усвоява лесно тежка храна. Това, от своя страна, спира напълняването и не позволява затлъстяване.

 

Източник: gotvach.b

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини