Ангелкова не се разпознава на снимките с Живко Коцев

Бившата министърка на ГЕРБ Николина Ангелкова е била разпитана по делото за митническата ОПГ като свидетел и не се е разпознала на снимките с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, които изтекоха в публичното пространство. Това обяви в интервю за Би Ти Ви софийската градска прокурорка Илиана Кирилова.

„Нейната роля предстои да се изясни. Разпитана е, тя няма спомен в момента за това нещо, предстои да се направи лицево-идентификационна експертиза дали лицето на снимката е тя или не“, каза Илиана Кирилова. А на конкретния въпрос въпрос дали Ангелкова потвърждава, че е лицето на снимката, градският прокурор каза: „Не се разпозна“.

„Ако лицево-идентификационната експертиза потвърди, че е тя, се притеснявам за нея евентуално дали пък няма проблеми с паметта“, добави Кирилова. По време на разпита Ангелкова е казала, че не познава другите замесени в сюжета около Живко Коцев, а самия него познава бегло.

Николина Ангелкова с тогавашния главен секретар на МВР Живко Коцев и бизнесмена, разследван за контрабанда Стефан Димитров.

Веднага след като излязоха снимките Ангелкова ги коментира така: „Познавам Живко Коцев от по-малко от година, но никога не съм се интересувала и не знам подробности за работата му. Съжалявам, че името ми се замесва в тази история с политически и МВР привкус. Подчертавам, че нямам информация за дейността на хора, свързвани с г-н Коцев“.

Ангелкова, която работи за правителството на Саудитска Арабия, добави: „В България не реализирам никакви професионални дейности, свързани с администрация и институции, за да не създавам фон и спекулации поради биографията ми в изпълнителната власт и политиката. Нямам какво да крия, но отказвам да влизам в политическа интрига и името ми да бъде използвано от политически опоненти в какъвто и да е тълкувателен контекст. Ще съдействам на компетентните органи с истината, ако бъда потърсена“.

Кирилова потвърди, че предстои разпит по разследването и на бившия вътрешен министър Бойко Рашков и доскорошния финансов министър Асен Василев. Това ще стане по същото дело за митническата ОПГ, по което досега обвинени са бившата шефка на митниците Петя Банкова, бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, баща и син Марин и Стефан Димитрови, както и задочно Никола Николов - Паскал, обявен за незаобиколим фактор в контрабандата от шефа на ДАНС Пламен Тончев. По-късно през деня прокуратурата внесе в съда искане за постоянното задържане на Марин Димитров, който до момента беше без мярка на свобода.

„Има забрана по отношение на прокурорите да коментират каквито и да било доказателства, които са събрани по по-специален ред. Мястото, където трябва да бъдат представени, е в съда“, каза прокурор Кирилова по повод скандалните снимки с пудела и пачките с пари, които изтекоха в медиите по т.нар. митническо дело.

Тя коментира и кой е пуснал в публичното пространство въпросните снимки и свидетелските показания. „Това е въпрос, който доста време седи на дневен ред. Не може да бъде отговорено еднозначно. Материалите по едно дело минават през много хора. Второ – когато едно дело постъпи в съда с него имат право да се запознаят адвокатите и е твърде неприятно, особено за прокуратурата, защото се наблюдава тенденция за „омаскаряване“ на тези хора, както се изразяват медиите“, поясни тя.

Според нея самото изтичане на тези снимки нарушава следствената тайна, но тя е категорична, че „прокуратурата няма такава задача - да омаскарява хората“. Прокуратурата на този етап не се е самосезирала, стана ясно още от думите ѝ.

„Разказът, който всеки сам може да си изгради по тези снимки, е съобразно собственото му възприятие. Дали това е възможно или не? Дали тези лица на снимките имат необходимия морал или това е действие на прокуратурата, което цели да ги дискредитира? Това е въпрос на възприятие“, обясни още прокурор Кирилова.

Според нея, „ако се докаже, че лицата, които са на снимките, са именно тези, наблюдаващите прокурори би трябвало да проверят кога са направени те, по какъв повод и хората имат ли връзка помежду си“. Тя е категорична, че ролята на бившия главен секретар на МВР в тази организирана престъпна група предстои да се изясни, ако наистина има такава връзка.

„Повдигнатото му обвинение е за участие в организирана престъпна група. Разпитани са 50 човека, но по това дело предстоят още разпити, които трябва да дадат по-голяма конкретика по евентуалната роля на бившия главен секретар на МВР“, каза още тя.

Прокурор Кирилова поясни, че познава Живко Коцев от 1994 г. Според нея не може да се отрече, че той има една добра кариера. „От разпита, който изтече, се разбира, че той го е правил от лоялност към свои бивши началници и настоящи приятели - това е, което аз видях. На този етап има яснота, но няма как да я споделя, защото не бива г-н Коцев да научава за това от медиите“, посочи още тя.  

Бившият следовател и прокурор Петьо Петров-Еврото е имал намерение да ме залее с киселина, твърди още Кирилова, която иначе трябваше да разказва само за делото за митническата ОПГ.

„Петров го познавам от 1995-96 г. Той беше прокурор тогава. Дълги години не съм комуникирала с него. Обяснила съм един момент от личния си живот, в който се срещнах с него след дълго прекъсване. Г-н Петров няма как да ми влияе на мен. Това, което знам, е, че е имал намерение да ме залива с киселина“, заяви Кирилова. На въпрос как е разбрала за това, тя обяви, че е излязъл наяве разпит на бившата съпруга на Петров - Любена Павлова.

Кирилова заяви, че не се чувствала заплашена, както и че намерението за киселината донякъде била новина за нея. Тя не поискала да се запознава  с материалите по делата, а ги оставила на заместниците си. Само преди няколко дни Антикорупционният фонд публикува протокол от разпит на Илиана Кирилова от юли 2023 г. по разследване, свързано с казуса „Осемте джуджета“. В разпита тя говори за близки колегиални и семейни отношения с Петров.

Илиана Кирилова

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини