Заради софтуерен проблем, населени места могат да останат без медикаменти

За проблеми в търговията на дребно с лекарствени продукти, алармират фармацевти. Те посочват, че заради софтуерен проблем НЗОК спира плащането към аптеките по определени рецепти, което ги води към финансов нокаут, заявяват заети в бранша в своя декларация.

И предупреждават, че ако проблемът не се реши, има опасност част от тях да прекратят своите договори с НЗОК и населени места да останат без обслужване по Здравната каса, информира Нова тв.


От 1 април аптеките са длъжни да верифицират лекарствата, които постъпват. Касата засича това, но от Българската организация за верификация на медикаменти получава информация за грешки.


„Връщайки информацията от Организацията за верификация на лекарствените средства, излиза, че за 1 минута съм верифицирал 1 флакон 44 пъти. При нас в програмата показва нормална верификация”, обясни фармацевтът Димитрий Тюлеков от Благоевград.


„Информирахме всички институции. Аптеките отказват повече да работят безплатно. Получава се така, че НЗОК казва: „Вие нямате право на надценка”, а НАП казва: „Вие дължите ДДС”, заяви д-р Константин Качулев.

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини