САЩ: Русия използва химическо оръжие в Украйна

В сряда Съединените щати обвиниха Русия в нарушаване на международната забрана за химически оръжия, съобщава "Ройтерс".

Според обвиненията - задушаващият агент хлорпикрин се използва срещу украинските войски.

"Използването на такива химикали не е изолиран инцидент и вероятно е провокирано от желанието на руските сили да изместят украинските сили от укрепени позиции и да постигнат тактически успехи на бойното поле", се казва в изявление на Държавния департамент.

Руското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар.

Хлоропикринът е посочен като забранен задушаващ агент от базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия, която е създадена, за да прилага и наблюдава спазването на Конвенцията за химическите оръжия от 1993 г.

Германските сили изстреляха газ срещу съюзническите войски по време на Първата световна война в една от първите употреби на химическо оръжие.

По-рано този месец "Ройтерс" съобщи, че украинската армия е заявила, че Русия е засилила незаконното си използване на агенти за борба с безредиците, в опит да наложи най-големия си напредък в Източна Украйна от повече от две години.

В допълнение към хлоропикрина, руските сили са използвали гранати, заредени с CS и CN газове, казва украинската армия. Най-малко 500 украински войници са били лекувани от излагане на токсични вещества и един е бил убит чрез задушаване със сълзотворен газ.

Докато цивилните обикновено могат да избягат от газовете за контрол на безредиците по време на протести, войниците, заклещени в окопите без противогази, трябва или да избягат под вражеския огън, или рискуват да се задушат.

Държавният департамент заяви, че предава на Конгреса доказателствата за използването на хлоропикрин от Русия срещу украинските войски и че това е в нарушение.

Използването на газа от Москва "идва от същата схема като нейните операции за отравяне" на покойния опозиционен лидер Алексей Навални през 2020 г. и Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. с нервнопаралитичното вещество "Новичок", се казва в изявлението. Докладът също така установява, че Русия е нарушила забраната за използване на агенти за контрол на безредици като метод за водене на война, се казва в изявлението.

Русия отрече да е замесена и в двата случая.

Държавният департамент каза и че санкционира три руски държавни образувания, свързани с програмите на Москва за химически и биологични оръжия, включително специализирана военна част, която улесни използването на хлоропикрин срещу украинските войски.

Четири руски компании, които подкрепят трите образувания, също бяха санкционирани, се казва в съобщението.

Санкциите замразяват всички активи на САЩ, принадлежащи на набелязаните субекти, и като цяло забраняват на американците да правят бизнес с тях.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини