Април счупи световните топлинни рекорди

Според нов доклад на службата на ЕС за наблюдение на климата „Коперник“ април е поредният месец с рекордни средни температури на въздуха и на морската повърхност в световен мащаб, съобщи NOVA. Необичайно топлите условия се появиха въпреки продължаващото отслабване на метеорологичното явление „Ел Ниньо“, което допринася за увеличаването на топлината.

От юни миналата година насам всеки месец е бил най-топлият подобен период в историята.

Април 2024 г. не прави изключение и е с 1,58 градуса по Целзий над средната стойност за периода 1850-1900 г. преди индустриализацията.

„Макар и необичайна, подобна поредица от месечни рекорди на глобалната температура се случи преди това през 2015-2016 г.", казва „Коперник“.

Средната температура за последните 12 месеца също е с 1,6 градуса над прединдустриалните нива, което надхвърля целта от 1,5 градуса, определена от Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне.

„Аномалията не означава, че е пропусната целта от Париж, която се изчислява за период от десетилетия. Но тя сигнализира колко забележителни са глобалните температурни условия, които преживяваме в момента“, заяви климатологът Жулиен Никола пред АФП.

Миналият месец беше вторият най-топъл април, регистриран някога в Европа. Планетата беше засегната от различни екстремни явления под формата на наводнения и суши.

В голяма част от Европа април беше по-влажен от обичайното, въпреки че Южна Испания, Италия и Западните Балкани бяха по-сухи от средното, съобщи „Коперник“.

Проливни дъждове доведоха до наводнения в някои части на Северна Америка, Централна Азия и Персийския залив.

„Климатичните прогнози сочат, че през втората половина на годината може да се наблюдава преход към Ла Нина, която понижава глобалните температури“, каза Николас.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини