„Малка група страни“ не ни иска в Шенген по суша

От белгийското председателство на ЕС се надяват пълноправното ни влизане да стане до края на годината

алка група страни“ продължава да се противопоставя на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство и по суша.

Така отговориха на въпрос на Клуб Z източници от белгийското председателство на Съвета на ЕС.

Пълноправното приемане на двете страни в Шенген е сред темите, които ще бъдат обсъдени на 13 юни в Люксембург. Тогава там ще заседават вътрешните министри на държавите членки.

България и Румъния станаха част от пространството за свободно пътуване на 31 март т.г., но само по въздух и вода.

„Като председателство направихме каквото можем, за да сближим различните мнения. Това бе твърд ангажимент на белгийския вътрешен министър г-жа Анелис Верлинден. Но това не стана възможно поради мненията „против“. Вероятно няма да приключим въпроса сега, тази седмица.

Ще продължи да се обсъжда как пълното разширяване на Шенгенското пространство да заработи до края на годината“, заявиха нашите събеседници.

Все пак по-голямата част от държавите са благоприятно настроени към влизането на България и Румъния в Шенген по суша, допълниха те.

За това обаче необходимо пълно единодушие сред страните членки (Съвета) на ЕС.

Знае се само, че Австрия все още е твърдо „против“.  Белгийците, чието председателство приключва в края на месеца, се надяват да играят ролята на посредник след това. Трябва обаче да бъде взет предвид фактът, че за определени държави това е твърде чувствителен въпрос. Важни са и парламентарните избори в Австрия, които ще се проведат наесен.

Очаква се на предстоящия Съвет „Вътрешни работи“ да бъде одобрена Шенгенска декларация. Тя трябва да гарантира, че функционирането на Шенгенското пространство ще остане пригодно за настоящите и бъдещите предизвикателства, се казва в съобщение на Съвета.

 

Източник: ClubZ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини