Китай все по-агресивен: какво става в Южнокитайско море?

„Китайци отвличат филипински лодки, заплашват екипажите с брадви и ножове“: Китай е все по-агресивен спрямо Филипините. Наблюдатели предупреждават за ескалация, при която биха могли да бъдат въвлечени и САЩ.

След последния сблъсък между тежковъоръжената китайска брегова охрана и военноморските сили на Филипините в Южнокитайско море, бе публикувано видео в интернет. На него се вижда как китайски войници взимат на абордаж филипински моторни лодки, изхвърлят от борда товарите, заплашват екипажите с брадви и ножове и после отвличат плавателните съдове. Тези гледки свидетелстват за това, че китайската брегова охрана действа много по-агресивно, отколкото при предишни конфликти, коментира германската обществена телевизия АРД.

Китайското ръководство обаче отрича станалото. Лин Цзян, говорителят на външното министерство в Пекин, заяви, че китайската брегова охрана е действала професионално и сдържано, като целта е била да се спре незаконният риболов.

Китай е в конфликт с държавите от региона

Но видеокадрите показват нещо друго, пише АРД и цитира позицията на Филипините, според която осем китайски моторни лодки са нападнали две надуваеми лодки на филипинските военноморски сили в понеделник, а на един филипинец му е бил отрязан палецът.

От Манила твърдят още, че филипинските лодки са искали да докарат продоволствия в плитчината Томас Втори. Рифът Рен'ай в Южнокитайско море беше присъден на Филипините от Арбитражния съд в Хага през 2016 година.

Кадър от въпросното видео, публикувано от филипинските власти, показващо атаката на китайската брегова охрана в Южнокитайско мореСнимка: ARMED FORCES OF THE PHILIPPINES/EPA

Но Китай не се съобразява с това решение. Комунистическото ръководство не признава съда и изявява претенции над почти цялото Южнокитайско море. Това вкарва Китай в конфликт с повечето държави от Югоизточна Азия, граничещи с морето. Напоследък там зачестиха сблъсъците с Филипините, припомня германската обществена медия.

Китай е окуражен от войната срещу Украйна?

Продължаващата война в Украйна показа ясно, че международната общност има твърде ограничена дееспособност, казва политологът Балаш Санто от университета Чулалонгкорн в Тайланд. Според него това е сигнал към Китай, че при определени обстоятелства може да остане безнаказан, дори и да се държи агресивно.

„Тъй като Европа е заета с войната в Украйна, а САЩ са все по-заети с предстоящите избори, Китай би могъл да стигне до заключението, че условията са благоприятни и за по-агресивни действия в Южнокитайско море“, казва Санто.

Високопоставени американски представители осъдиха поведението на Китай като „провокативно“ и „ненужно“ и предупредиха, че не бива да се стига до ескалация. АРД припомня, че САЩ имат договорно задължение да защитават Филипините. Преди повече от 70 години двете държави са сключили съюз за сигурност. Освен това Филипините имат партньорства в областта на сигурността и с други държави, включително с Европейския съюз.

САЩ едва ли желаят да бъдат въвлечени

„САЩ потвърдиха ангажимента си към Филипините, но това е по-скоро метод за сплашване, отколкото готовност да бъдат въвлечени в конфликт с Китай“, казва политологът Санто пред АРД.

По-вероятно е Китай и занапред да се възползва от позицията си и международното положение, за да оказва натиск над Филипините, с цел да получи евентуално някакви отстъпки и предимства в Южнокитайско море. Въпреки това остава въпросът какво ще се случи, ако при подобен сблъсък бъдат убити войници.

Преди три седмици филипинският президент Фердинанд Маркос младши отправи категорично предупреждение към Китай. Ако филипинец загине в резултат от умишлени действия на Китай, Филипините ще разглеждат това като „военен акт“ и ще реагират по съответния начин, заяви той.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини