Стотици малки булки отново ще обагрят Асеновград в бяло

Обичаят „Калиница“ и тази година ще завладее Асеновград и ще го обагри в бяло.

Стотици малки булки ще преминат из улиците на града. А преди това, всяка ще получи своето наричане с късмет за какъв момък ще се омъжи.

В ритуала могат да участват само момиченца на възраст от 3 г. до 12 г. и не повече от 3 поредни години.

Няма ограничение в кое населено място из България и света живеят.

Обичаят се провежда по повод празника Еньовден, когато „Слънчовите невести“ стават по изгрев слънце, за да наберат пресни билки, поръсени от чистата роса на Родопа планина.

„Калиница“ единствен по рода си ритуал и се изпълнява само в Асеновград.

Подготовката за празника на малките момиченца, облечени като булки, започна още вчера (неделя).

По стара традиция, в Етнографската къща на Асеновград, от 12:00 ч. до 18:00 ч., екип от музейни служители очакваше всички, желаещи да бъдат калиници, да оставят своя нишан в „мълчана“ вода под наровото дърво в двора.

Нишаните имат символна стойност - препоръчително е да не са скъпоструващи бижута, тъй като ще престоят цяла нощ под открито небе в двора на Етнографската къща, за да бъдат огрени от звездите и луната.

Тази сутрин (24.06.24 г., понеделник) в 07:45 ч. на същото място аксесоарите ще бъдат върнати на „Слънчовите невести“ заедно с техните късмети - наричанията за щастлив семеен живот и добър съпруг.

Момичетата ще минават под огромен венец от еньовски билки, за да бъдат здрави и засмени през цялата година.

Празникът ще продължи със служба в църквата "Св. Николай Чудотворец", а след това, със специална празнична програма в Градския парк на Асеновград.

В миналото жителите на града са вярвали, че всяко момиче, което е участвало в ритуала калиница в 3 поредни години, ще има "леко венчило" и ще донесе радост и берекет за своето семейство.

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини