Над 300 калинички дефилираха из улиците на Асеновград

  Повече от 300 малки булки дефилираха из улиците на Асеновград по повод обичая „Калиница“. Ритуалът е единствен по рода си.

  Провеждането му се организира на местно ниво и вече се е превърнал в емблема на Асеновград.

  По традиция, на Еньовден, момичета на възраст между 3 г. и 7 г. биват обличани в бели рокли.

  Символиката е, че се превръщат в „Слънчови невести“, които в ранни зори посрещат изгрева и озаряват с усмивките си целия град.

  Тази година в ритуала се включиха малки булки не само от Асеновград и населените места в общината, но празникът посрещна гости и от София, Бургас, Варна, Смолян, че чак и от САЩ.

  Момичетата оставиха своите нишани (дребни аксесоари – брошки, диадеми, гривни, пръстени, обици и други детски бижута) да престоят в „Мълчана вода“ под открито небе в двора на Етнографската къща.

  Днес сутринта всяка една мома получи обратно своята вещ, благословена и наречена за здраве, щастие и бе символично определен какъв семеен живот й предстои, когато порасне.

  Събитието беше уважено лично от кмета на общината д-р Христо Грудев, който присъства на божествената света литургия, отслужена от пловдивския митрополит Николай в параклиса „Св. Ян“.

  Градоначалникът запали свещ за здраве и благоденствие на всички малки калиници и на целия Асеновград.

  Зам.-кметът Петър Петров пък се включи в шествието на малките булки, което под музикален съпровод започна от църквата „Св. Николай - Чудотворец“, премина през параклиса „Св. Ян“ и няколко асеновградски улици, за да достигне до централния площад и да финишира в Градския парк.

  Там „Слънчовите невести“ преминаха под красивата арка, обагрена от свежи пролетни цветя, след което получиха грамоти и подаръци от община Асеновград.

  В Градския парк бе обособен и специален кът за снимки, пред който калиниците и техните близки да запечатат за спомен вълнуващите моменти от днешния празничен ден.

  Празникът в парка завърши с детска музикална програма.

  Източник: Asenovgrad.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини