Все по-близо сме до новото масово изчезване на видовете

Още преди няколко години се заговори, че планетата ни е на прага на ново, шесто поред масово изчезване на видовете. На този етап по все още е предотвратимо, смятат учените, но са необходими бързи и адекватни мерки. А ето какво точно се случва и може да се случи.

Преди дни международен екип от изследователи публикува нова статия, в която обяснява своята теория. Според нея, ако приоритизираме само 1.2% от земната повърхност, има вероятност да спасим 75% от растителните и животински видове. По-конкретно става дума за 16 825 области, които се нуждаят от адекватна защита, за да се избегне най-лошият сценарий.

Тези най-критични области учените наричат "Императиви за опазване", защото са дом на над 4700 вида застрашени растения, животни и насекоми в някои от най-крехките екосистеми в света. На този етап се смята, че 25% от всички растителни видове (44 016 на брой) са застрашени от изчезване, а 9 760 от тях са критично застрашени. Някои от тях обаче виреят в океаните, което прави опазването им наистина трудна задача.

В момента около 17% от повърхността на Земята е защитена зона В последните три години въпросните зони бяха увеличени с 1.2 милиона кв.км. Но изследователите призовават тази площ да се разшири с въпросните 1.2%, които, според тях, са от съществено значение, за да се покрият 73% от зоните, отчетени като критични за бъдещето на растителните и животински видове на планетата ни.

По-голяма част от обектите, които са и трябва да бъдат под специална защита, спадат към територията на 10 страни. А на Филипините, Бразилия, Индонезия, Мадагаскар и Колумбия се падат цели 59%. И това е доказателство, че акцентът е върху тропиците, които на всяка цена трябва да бъдат опазени, обяснява Daily Mail.

Всичко това обаче вероятно ни звучи по-лесно за постигане, отколкото всъщност е. А и важното условие е, че трябва да се случи възможно най-скоро, защото времето ни за действие буквално изтича и с всеки месец и година се доближаваме все повече до новото масово изчезване на видовете.

Защото дори приетите на хартия решение не успяват да се спазват и само през 2023 г. са унищожени над 3.7 милиона хектара тропически гори, въпреки плановете до 2030 г. това унищожение да спре и да зпаочне обратният процес. А бързата загуба на местообитания е най-лесият и сигурен път към изчезването и на животинските видове - точно както се с случило преди 66 милиона години, когато астероид е ударил планетата ни.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини