Грозната истина за луксозните Dior чанти

Луксозните чанти на Dior са мечта за много дами, които са готови да се разделят с цяло състояние, само за да ги притежават. Но както при много други артикули от високия клас, и тук имаме голяма разлика между производствената цена и тази, която виждаме на етикета в магазина. Това доказва и нов доклад от разследване на италианската полиция.

Според разпространените първо от Reuters данни от съда в Милано, луксозните брандове Dior и Armani използват нископлатена китайска работна ръка за производството на своите луксозни дамски чанти. Сред служителите има и нелегални мигранти, и други с неизрядна документация.

Установено е също, че за изработката на един модел, който продават за 2800 долара, плашат на работниците едва 57 долара. В тази сума не влизат разходите за суровини като кожа, но сами можем да си направим сметката за каква огромна надценка става въпрос.

Затова и е започнато разследване спрямо френската транснационална компания LVMH, която използва доставчици от трети страни с цел значително спестяване на производствени разходи. Освен това са установени неприемливи условия на труд във фабриките.

Служителите често спят на работното си място, за да могат да работят максимален брой часове. Чрез потреблението на ток е установено, че работният процес не спира нито през нощта, нито в почивните и празнични дни.

Освен това са премахнати някои предпазни съоръжения с цел по-бързо производство на машините. А обвиненията към модните гиганти са, че не извършват контрол на условията на труд и не предприемат мерки за тяхната промяна, пише Business Insider Mexico.

За Armani пък става ясно, че плащат по 99 долара за производството на чанта, която продават за 1900 долара. Надницата на служителите, които са заети в процеса, е унижително ниска, както и при Dior - само 2-3 долара на час.  Според съдебните документи, това не е частичен случай, а едно порочна практика в луксозния моден сегмент, на която е време да се сложи край.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини