Борисов даде на прокурор кабинета "Станишев"

Два дни мога да говоря за поразиите, сътворени от предишното правителство, заяви премиерът Бойко Борисов, след като посети Окръжна болница „Св. Анна" в София. Там той откри обновени родилно и кардиологично отделение.

Премиерът съобщи, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебни производства срещу всички министри, зам.-министри и длъжностни лица от предишното управление, подписали договори за обществени поръчки за 2 млрд. лв.

Междувременно пресцентърът на МС обяви, че по сигнал на премиера Бойко Борисов Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу длъжностни лица в 13 министерства за сключени договори на обща стойност 2 158 455 515 лв. без осигурено финансиране.

Разследването е срещу служители на отговорни постове в министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на труда и социалната политика, на отбраната, на правосъдието, на образованието, младежта и науката, на здравеопазването, на културата, на околната среда и водите, на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на физическото възпитание и спорта.

В постановлението на прокуратурата се посочва, че в изготвената от дирекция „Главен инспекторат" на Министерския съвет справка се съдържат достатъчно данни, от които може да се направи основателно предположение за извършено престъпление по чл. 282, ал. 2 и чл. 254а, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Мотивите за образуване на досъдебното производство са, че длъжностните лица са нарушили служебните си задължения или са превишили властта или правата си по Закона за държавния бюджет и по Закона за обществените поръчки с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда, сключвайки договори като възложители без по тях да е осигурено финансиране, както и че в нарушение на бюджетния закон или подзаконов акт по прилагането му са се разпоредили с бюджетни средства в общ размер на 2 158 455 515 лв.

Борисов обяви още, че в сряда антикризисните мерки влизат за разглеждане на редовното заседание на МС. Той обеща след правителственото заседание антикризисните мерки да бъдат обявени.

Премиерът посочи, че очаква днес да приключат преговорите по мерките и да има споразумение между синдикати, правителство и работодатели, утре кабинетът да ги разгледа повторно и в сряда да ги гласува на заседанието на правителството.

Помолен да коментира изказванията на президента Първанов по повод искания му импийчмънт, Борисов отговори: „Изобщо не мисля да си хабя енергията". Аз мисля, че е по-добре да си с Костов, Мартин Димитров, Волен и Яне", отколкото със Станишев и Доган, коментира той.

Ако 162-ма народни представители, избрани от българския народ, са против някого, то той трябва да се замисли защо, дали и той няма мъничко вина поне, заяви още министър-председателят.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини