Цар Иван Александър е владял Перперикон

Играчка модел на хромел - каменна мелница, с която се е мелело житото през древността - от края на четвъртото и началото на петото хилядолетие пр. Христа, е сред най-интересните находки от археологическата кампания "Перперикон 2010". Това заяви за медиите проф. Николай Овчаров, представяйки последните предмети, открити в скалния град, предаде АСН.

Сред тях са още фигурка на конник от II-III век. Смята се, че това е изображение на бог Аполон, който в римската епоха измества тракийския бог-конник Херос. Друг уникален предмет е хирургическият инструмент от римската епоха, с който са се вадели паразити от човешкото тяло. Любопитна е и статуетката на танцьорка, изпълняваща еротичен танц.

Проф. Овчаров представи и венециански сребърни монети от ХIV век, които са орязани, за да се компенсира развихрилата се през тази епоха инфлация.

По-важна за историята според проф. Николай Овчаров обаче е монета, изобразяваща цар Иван Александър и неговия син Михаил, сечена около 1330-1345 година. Нейното присъствие в Перперикон потвърждава, че по това време крепостта е била завзета, макар и за кратко време, от българския владетел.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини