Изстрелването на "Фобос-Грунт" е насрочено за октомври 2011 година

Изстрелването на руския междупланетен космически апарат "Фобос-Грунт" към едноименния спътник на Марс е насрочено за октомври 2011 година, съобщи в интервю за информационния канал "Русия 24" ръководителят на руското космическо ведомство Роскосмос Анатолий Перминов, предаде ИТАР-ТАСС.

Космическата мисия "Фобос-Грунт" е следващата голяма стъпка за безпилотната космонавтика на Русия. Разработвана и планирана да се осъществи през 2009 година, стартът беше последователно отлаган неколкократно.

Целта на възвращаемата мисия е да се достави на Земята проба от спътника на Марс - Фобос, допълва БТА. Досега човечеството има проби, доставени от космически апарати, единствено от Луната (доставени от "Аполо" и "Луна"), от Слънчевия вятър (доставени от "Дженезис"), от кометата Уайлд 2 (доставени от "Стардъст") и от астероида Итокава (доставени от "Хаябуса" ).

Ако "Фобос-Грунт" успее и проби от Фобос достигнат Земята, това може да доведе до революция в разбирането на процесите, които протичат в околомарсианското пространство.

Да припомним, че на борда на "Фобос-Грунт" ще лети и български инструмент с името "Люлин-Фобос", който представлява дозиметър за космическа радиация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини