КАТ дебне за колани на задните седалки

От днес катаджиите започват масови проверки за използване на колани на задните седалки в колите. Акцията ще продължи до 13 март, предаде АСН.

Въпреки че в последните 2 години полицията отчита сериозно намаление на убитите на пътя, от КАТ са амбицирани не само да запазят, но и да продължават да топят статистиката. Целта на акцията, която започва от утре е фаталните инциденти да намалеят с поне с 30%.

За нарушителите, които не използват предпазните колани на задната седалка глобата е 50 лева, предупреждават пътните полицаи. Те се заканват на никого да не простят и да продължат с проверките и след кампанията. В България около 300 души загиват годишно, защото не са поставили колан на задната седалка. Тази черна статистика е и основната цел на акцията.

Коланът на задната седалка е не по-малко важен от този на предната - в повечето случаи необезопасеният човек отзад блъска с голяма сила седалките пред него и така всички са потърпевши. Въпреки това, българите без притеснение признават, че задните колани стоят неизползваеми.

Статистиката сочи, че у нас само между 3 и 5% от пътниците използват предпазната мярка. За сравнение в Европа процентът е 85. И ако в големия град все пак може да се намери пътник с колан, то в по-малките населени места това е почти невъзможно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини