Един асеновградчанин вписан в Рекордите на Гинес, но полуподминат от Асеновград

Със съпругата Ани

 На днешния ден, 27 април е роден един от най- известните асеновградчани. Той е вписан в Книгата на рекордите на Гинес, единственият в света, успял да издигне на раменете си пирамида от седем човешки ръста. Георги Кехайов днес можеше да навърши седемдесет и три години, но земният му път свърши нелепо преди шест месеца. Цирковата легенда на България успя да стане почетен гражданин на Асеновград преди време, заради познанството си и упоритостта на един друг отколешен станимашки чудак- бай Харалампи Станчев. Георги Кехайов беше безкрайно щастлив, земляците от махалата в Горни Воден даже успяха да подредят сърдечно-сантиментална експозиция в читалището си преди време именно заради това удостояване. Семейната и циркова история на Кехайов е достойна за роман, тя всъщност отдавна е роман: покрай любовта със съпругата Ани, покрай талантливите щерки и трагичната смърт на едната от тях след циркова изява на манежа. Роман под шатрата, роман на колела,           обиколил света и тръгнал от един талантлив гимнастик там, от горноводенската махала и сетне преминал през станимашкото школо и гимназия.

   Днес градът, който някога полуинцидентно почете с почетно звание великия си съгражданин едва ли ще се сети за Георги Кехайов. Както не успя да се сети да почете и паметта му при внезапната му смърт. Защото днешната община, защото днешната общественост има друга чувствителност- на делника, на политически актуалните и вървежни лица, на дребнотемието и чалгарството наоколо. А Георги Кехайов бе странникът, стигнал до Гинес, и тръгнал от горната махала на Горни Воден.

  Някъде такива лица, такива истории стават емблеми и се почитат приживе, след това- пак. Някъде, където лицата са лица, защото разпознават лицата на другите. Може и тук, нищо не пречи, поне така трябва да е. Иначе светла да е паметта на още един тръгнал си почетен станимаклия.

 Елена Христова

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини