Изследването за IQ на потребителите на Internet Explorer фалшиво?

Изследването, проведено от канадската компания AptiQuant върху коефициента на интелигентност на потребителите на браузъра Internet Explorer (IE), се оказа фалшиво, съобщава телевизия BBC. Припомняме, че според резултатите от него потребителите, използващи Internet Explorer, имали по-нисък коефициент на интелигентност от останалите, използващи други браузъри.

Оказало се, че уеб страницата на канадската компания ApTiquant е регистрирана и се е появила съвсем неотдавна в глобалната мрежа - през миналия месец. Неизвестният създател на сайта е качил в него снимки на служители на компания, която се нарича Central Test, но седалището й се намира не в Канада, а във Франция.

В прессъобщението на канадската компания се казва, че за участие в изследването са били поканени повече от 100 000 души, които редовно използват интернет, като в него са цитирани и материали от самите тестове.

Междувременно на посочените на сайта телефони и адреси за електронна поща не отговаря никой.

Предполага се, че неизвестни шегаджии са създали фиктивен сайт, използван като източник на „сензацията", че потребителите на IE са по-глупави от тези на останалите браузъри.

ВВC е потърсила мнението по въпроса на Дейвид Шпингелхалтер, професор от университета Кеймбридж, който е категоричен, че публикуваните от Aptiquant данни са неверни и обиждат потребителите на IE.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини