Натовски самолети бомбардират крепостта на Кадафи

Либийски бунтовници, които се бият със силите на Кадафи, обградиха укрепения му комплекс Баб ал Азизия в Триполи, предаде Ройтерс, цитирайки арабската телевизия Ал Арабия. НАТО също се включи в операцията. Радиото на опозицията съобщи, че бунтовниците дори са успели да превземат една от главните порти на комплекса, предаде Би Би Си. Чувало се, че ниско над комплекса прелетели самолети на НАТО, допълва  БТА.

Британската телевизия Скай съобщи, че след натовски удар от въздуха над комплекса се издига дим. НАТО потвърди, че над Триполи летят нейни самолети, но не потвърди, че са обстрелвали Баб ал Азизия. в 16:30 българско време Би Би Си предаде, като се позова на Ал-Джазира, че натовски самолети бомбардират комплекса, където се предполага, че се крие Кадафи и синовете му. Ройтерс също пусна тази информация.

Според предишно съобщение на агенцията самолет на бунтовниците е обстрелвал комплекса.  Изглежда силите на опозицията печелят надмощие, коментира Би Би Си.

НАТО не се цели в хора. Кадафи не е мишена”, посочи говорителят на операцията „Обединен защитник”, полковник Ролан Лавоа. От НАТО посочиха още, че мишените на обстрелите са командни и комуникационни съоръжения, а целта продължава да бъде защитата на цивилното население.
Алиансът подчерта, че положението в либийската столица остава особено динамично и сложно, но силите на Кадафи са „изключително отслабени”, предаде Фокус.

От сутринта край хотел "Риксос" в Триполи, в който са настанени чуждите журналисти, също се чува артилерийска стрелба.

Репортерката на Скай Нюз Алекс Кроуфорд, която предава на 50 м от укрепения комплекс и си спечели световни адмирации, твърди, че силите на Кадафи отговорят с безразборна стрелба. Една ракета, изстреляна от тях, е паднала в близка къща и е убила двама мъже, а момиче е било ранено.

Според нея бунтовнически конвой от 8 до 10 машини се е насочил към укрепения комплекс на Кадафи.

Баб ал Азизия заема площ от шест квадратни километра в южната част на Триполи. В комплекса е резиденцията на Кадафи, има казарми и други военни съоръжения.

Противоречива продължава да е информацията за действията на бунтовниците извън столицата. Според Ал Джазира те установили контрол над петролния терминал Рас Лануф, след като изтласкали правителствените сили от крайбрежния град Ал Аджейлат. Военен говорител на бунтовниците, цитиран от Франс прес, заявява обаче, че те още не са влезли в Рас Лануф, където се надявали да бъдат вечерта. След това настъплението им щяло да продължи по посока на град Сирт. БТА.

През изминалата нощ синът на Кадафи Сейф ал Ислам, за когото бунтовниците бяха съобщили, че е арестуван, се появи публично, опровергавайки съобщенията на опозицията, че е бил заловен. Към момента не е ясно дали той е успял да избяга от плен, или изобщо не е бил задържан. Синът на Кадафи заяви, че либийският лидер се намира в Триполи и е добре. Появата му внесе смут и предизвика недоверие към думите на бунтовниците. Днес техен говорител заяви, че синът на Кадафи е избягал.

И двете страни обявяват, че контролират по-голямата част от Триполи, но ситуацията е изключително динамична и е невъзможно да се определи кой казва истината.


Интерфакс предава, че Кирсан Илюмжинов, президентът международната федерация по шах, е говорил с Кадафи, който е казал, че е жив и е в Триполи. Разговорът бил иницииран от сина на Кадафи - Мохамад (това е синът, който избяга, след като бе пленен).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини