Топъл обяд за 60 бедни деца в Асеновград през цялата зима

60 деца от Асеновград ще получават безплатен топъл обяд през цялата зима. Това стана възможно посредством инициативата "Топъл обяд за нуждаещите се български деца", стартирала в Асеновград в началото на месеца. Трапезарията за децата в неравностойно положение се намира в училище "Св Св. Кирил и Методий".  Кампанията по събиране на средства за осъществяването й ще продължи до Коледа.

Официалната статистика сочи, че всяка година 13 000 българчета престават да посещават учебните занятия заради бедност на семействата, които не могат да им осигурят прилични дрехи, учебници и най-вече пари за храна в училище. Тази тенденция на отпадане на деца от училище се задълбочава с всяка година и очертава песимистични прогнози за качеството на пазара на труда в България през предстоящите години. Още по-страшната констатация е намаляването на броя на грамотните млади хора и задълбочаващото се социално неравенство, което определя негативни тенденции в обществен план.

Вече седем години БЧК, чрез програма "Топъл обяд", осигурява за нуждаещи се деца безплатно първо, второ и десерт в училищните столове. Това начинание се реализира чрез вложени собствени финансови средства, дарения от корпоративния сектор и от частни дарители. Средно на година в цялата страна се хранят около 600 деца.

Каузата "Всеки дарен лев за Програма Топъл обяд на БЧК" може да върне едно дете в училище. Това е жизнено важно за регионите в страната, където има висок процент на безработица и населението е с нисък социален статус. Асеновград не прави изключение.

Лице на кампанията е Силви Вартан.

Всеки, който има желание, може да направи дарение чрез SMS на телефонен номер 1255, онлайн дарение на интернет страницата на БЧК, в мобилните касички на организацията и по банков път.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини