Старт на SMS-билетите за автобус в Пловдив

От днес по автобусните линии на Пловдив с номера 4 и 15 ще може да се пътува и със SMS билети, съобщиха от превозвача "Хеброс бус". Фирмата е първият транспортен оператор в страната, която предлага нововъведението. Технологията е предоставена от фирма Ерика АС-Прага, която от 2008 г. е стартирала в Прага с 3% използваемост, а в момента покрива 34% от пътникопотока. Приложена е успешно в Полша, Словения, Украйна.

"До края на календарната година ще добавим още две линии, а до края на февруари 2012 г. поемам ангажимента по всичките ни 11 линии да може да се пътува с SMS билети", заяви управителят на "Хеброс бус" Веселин Дошков. "За облекчение на пътниците по линиите, които обслужваме, предвиждаме до края на месец март следващата година да оцветим автобусите по една линия в един цвят", допълни той. "Опитът ни с линия 27, по която се движат само зелени автобуси показа, че това се възприема добре. Така челния и заден панел на всичките ни автобуси по една линия ще бъде в един цвят и пътниците по спирките отдалече ще знаят кой номер автобус наближава", обясни още Дошков.

Виртуалният билет се получава като се изпрати SMS на номер 1772 с текст GTP и номера на автобусната линия, напр. GTP4. В отговор до 25 сек. се получава билет, валиден 45 минути, с уникален номер, който се представя на контрольора на автобуса. Всеки контрольор ще е снабден със специално устройство за проверка на валидността на SMS билета. Цената му е 1,20 лева с ДДС, което е с 20 стотинки повече от цените на градския транспорт в Пловдив в момента.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини