3000 жители на областта са с невалидни лични карти

Близо 3000 мъже и жени от Пловдив и региона са с лични карти с изтекъл срок на годност, съобщиха от сектор БДС към Областната дирекция на полицията. Тези, които са в едномесечния гратисен период, няма да бъдат глобявани, но няма да успеят да свършат голяма част от нещата си, защото няма да бъдат обслужвани със старите документи.
Издадените нови лични карти в областта са 170 000, задграничните паспорти са 50 000. През 2012 година изтичат още 55 000 лични карти.
Таксата за издаване на лична карта в срок от месец е 18 лева, за шофьорска книжка - 25 лева, а за паспорт с биометрични данни - 40 лева. Процедурата за обработка принципно отнема няколко минути - автоматизирана система прави снимка за паспорта и изпраща полученото изображение до компютъра, който обработва заявлението. При смяна на международен паспорт вече се вземат и пръстови отпечатъци. Полага се подпис със специална електронна писалка на определен за това малък екран.
Младежите между 14 и 16-годишна възраст са освободени от такса за издаване на първа лична карта. Не плащат за лична карта и за свидетелство за управление на МПС хората над 70-годишна възраст. Те дължат такса, равна на 25% от таксата за паспорт. Гражданите между 58 и 70-годишна възраст заплащат 60 на сто от обикновената услуга за лична карта, 50 на сто от таксата за паспорт и 44 на сто от таксата за свидетелство за управление на МПС.

Няма да сменят личните си карти всички притежатели на безсрочни документи за самоличност. Подмяната им с тези от новия вид не е задължителна.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини