17 °C

Бабинден е

В българския народен календар 8 януари се отрежда за празник на бабите акушерки, които някога са били единствената родилна помощ, помагали са не само в мига на самото раждане, но и преди и след него. Тези жени знаели как да се изроди здраво дете, че дори и как може предварително да се определи пола му. Празникът е езически и идва от далечните праславянски времена.

Сутринта на Бабинден жените, които имат деца от 1 до 3 години, наливат вода, слагат в нея босилек и здравец, приготвят сапун и нова кърпа. Отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръцете. Поливането се извършва в градината, за да се пресече всичко лошо, или на стълбите. При миенето бабата хвърля вода нагоре, колкото са капките, толкова са берекетът и здравето.Подскача нагоре, за да са пъргави децата. Вечерта ритуалът продължава с обредно къпане на бабата акушерка. Както тя е къпала децата, така и те нея къпят.

Празникът завършва с изпращане на бабата акушерка и даване на дарове в знак на благодарност към нея.
С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. датата на честването на Бабинден се измества по стар стил - от 21 на 8 януари, като 21 януари се отбелязва като Ден на родилната помощ.

В Библията бабите-акушерки са били благословени от Бога, за това, че не са спазвали заповедта на фараона да убиват всички новородени еврейчета от мъжки пол, а са правели всичко възможно да ги укрият и отгледат. И днес професията на гинеколозите и акушерите е на особена почит.

Честит празник на всички акушери и гинеколози в Асеновград, с благодарност към труда им и вярата им в новия живот. Доказателство за това са проплакалите през 2011 г. нови 427 жители на общината.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.05.2021

Последни новини