Асеновград чества 134 години Свобода

Асеновград отбеляза тържествено 134-тата годишнина от Освобождението си от османско робство. С шествие, водено от войници от военно формирование 24 490 и от представителния духов оркестър на ВВС, стотици граждани, представители на общината и ученици, преминаха по улиците на града до паметника на ген. Виктор Дандевил. Панихида за загиналите борци за свободата на родния край бе отслужена от архиерейския наместник отец Йордан Георгиев и свещеници от Асеновградска духовна околия. Слово за събитията по освобождението на града произнесе директорът на Историческия музей Иван Дуков. Празнична програма-рецитал изпълниха ученици от Основно училище "Ангел Кънчев". Националното дружество "Традиция" направи кратка възстановка на събитията от януари 1878 г. 

Генерал Виктор Дандевил е роден през 1820 г. в Оренбург. В Руско-турската освободителна война взема участие като командващ Трета гвардейска дивизия от Западния отряд на ген. Гурко /23 000 войника и 150 оръдия/.
На 4-5/16-17 януари 1878 г. при село Брестник войните на генерал-майор Дандевил и генерал-майор Даниил Краснов нанасят последното поражение на Сюлейман паша, след което неговия корпус се разпада като организирана бойна сила. Отряда участва в освобождаването последователно на Пловдив и Асеновград. В нея служи и неговият син капитан Дандевил, командир на Срелкови батальон. За проявена храброст и командирско умение генерал-майор Дандевил е награден с Орден "Свети Георги" IV и III ст. Повишен е във военно звание генерал-лейтенант.
Паметникът му в Асеновград се издига близо до мястото, където в далечната 1878 година е бил посрещнат от местното население с хоругвите от православните храмове и тържествен камбанен звън.

Ген. Виктор Дандевил и синът му кап. Дандевил, 1877 г.

Снимка: Държавен архив Пловдив

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини