100-те дни от мандата изтекоха, кметът Караиванов протяга ръка на младите

Да чуем проблемите на зрелостниците, да помогнем на младите без работа и на студентите. Това е призивът-обещание, с който кметът д-р Емил Караиванов се обръща към асеновградчани. След изтичането на 100-те дни от началото на управлението си, градоначалникът е на мнение, че точно това са хората, на които общината трябва спешно и активно да започне да съдейства и да подпомага тяхното бъдещо развитие. Ето и цялото обръщение на д-р Караиванов, което бе разпространено днес до медиите:

"Има практика да се отбелязват първите 100 дни от всяко управление. Очакванията за това често се  удовлетворяват с първи оценки и обещания за предстояща работа. За първите сто дни от работата ми на кметския пост  свършеното не е малко. За голяма част от него вие вече знаете, видели сте действията и решенията ми. Общината работи, успях да наложа разумен и диалогичен стил на работа по всички сфери, с които управлението контактува. Уверявам ви, че на границата на тези първи сто дни от мандата ми няма въпроси, на които да се въздържам от отговори, но и няма сектор, в който да нямам претенции за това как може да стане по-добър. И все пак реших, че е възможно да подходя по един различен начин, с който да отбележа изтичането на първите сто дни кметско управление.

Избрах да поставя акцент върху политики спрямо тази част от обществото на Асеновград и общината, на която всички възлагаме силни надежди, но и всички някак подценяваме. Това са младите хора и особено някои групи от тях.

Точно по повод стоте дни кметско управление искам да обявя старта на три  инициативи, насочени към младите на Асеновград. Те ще бъдат ясни и конкретни опити за решаване на проблеми, за подпомагане и насърчаване на активност. И поемам ангажимент да станат постоянна политика за мандата. 

Мисля, че отминаващите  сто дни  управление  са добър повод да се срещна с онези млади наши съграждани, които пък са само на сто дни отстояние от края на средното си образование. Това са зрелостниците на Асеновград, онези, които през месец май ще бъдат абитуриенти – пълнолетни, с начертани представи за своето развитие. Те също имат проблеми, предявяват претенции и имат мечти за бъдещето си. Затова първата ми инициатива сега е среща с група зрелостници, защото всички им дължим това внимание. И ако чуем техния глас, ще направим така, че Асеновград да ги мотивира повече да останат в родния си град, да работят или да се върнат тук след следването си.

Втората ми инициатива е насочена към групата на трайно безработните млади хора на Асеновград. Тези, които са на възраст до 30 години и дълго време не успяват да си намерят работа и така се обезсърчават. В страната има актуална статистика, според която една трета от младите до 30 години, са безработни. С какво може да им помогне общината като възможности за допълнителна квалификация или да провокира местният бизнес да откликне със заетост за тях? Отговори на тези въпроси ще търсим заедно на  работна среща с бизнеса и безработните млади асеновградчани. Длъжни сме навреме да обърнем лице към тази част от младите ни съграждани, преди да сме ги загубили безвъзвратно като гурбетчии зад граница или изселили се от родния си град.

Третата инициатива от този кръг е насочена също към една специфична част от младежите в града - студентите, които имат по-уязвимо социално положение и се затрудняват  в  издръжката на обучението си. Възнамерявам в най-близко време общината да инициира създаването на фонд, с който през летните месеци да успеем да предложим на тези млади хора временна заетост в дейности по благоустрояване, обслужване и туризъм в града, а срещу това те ще бъдат стимулирани  финансово. Амбицията ни е да успеем на най-тежките случаи да осигурим работа и заплащане по нея, с което да могат да си помогнат за есенните семестриални такси.

Убеден съм, че с подобни ясни инициативи общината и лично кметът могат да бъдат ангажирани и да станат част от решаване на проблемите на младите асеновградчани. Вярвам, че кметската власт е не само управление на бюджет и администрация, а ангажимент за непрекъснато внимание към хората. А към проблемите на младите в Асеновград отдавна сме длъжници. И е време да започнем да се издължаваме – с малки крачки и ясни решения."

*По повод изминалите 100 дни от поемането на общинското управление Asenovgrad.Net подготвя интервю с кмета Емил Караиванов, в което ще търсим отговори на конкретни въпроси по актуални и наболяли за Асеновград теми.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини