15 °C

Пловдивска фирма налага глоба от 700 лв. за бременност

Глоба от 700 лв. налага пловдивска фирма на бременните си служителки. Скандалният случай стана известен след постъпила жалба в Комисията за защита от дискриминация, която ще разгледа казуса днес, пише в. "Монитор". „При забременяване на работничката (служителката) след постъпване на работа тя дължи на работодателя неустойка в размер на 700 лв.”, гласяла точка 13 в трудовия договор на фирмата "Експрес документс" ЕООД.

Жалбата в КЗД е подадена от жена, която преминала успешно тридневно обучение в компанията и след това й предложили постоянна работа и договор с разписаната неустойка. "Тази клауза е в разрез със законодателството и силно дискриминационна по отношение на женската позиция, а във фирмата работят само жени", твърди пред Комисията за защита от дискриминация А.А. Според нея работодателят спекулирал със създаденото положение на пазара на труда, като принуждавал квалифицирани млади хора да се съгласяват да работят, въпреки предвидената неустойка за бъдещите майки.

Жалбоподателката посочва още, че е недопустимо институциите да не забележат "крещящата нередност".

Комисията за защита от дискриминация вече отложила едно заседание по въпроса, тъй като фирмата сменила адреса си и трябвало да се прати нова призовка.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини