Игра на порше-котка и фолксваген-мишка

Плановете на "Порше" да се трансформира в най-голямата автомобилна група в Европа чрез поглъщането на "Фолксваген" засега търпят провал. След година и половина неуспешни опити за придобиване на компанията дори членовете на фамилията Порше се разединиха. Срещу "Порше" застанаха правителството и профсъюзите, а междувременно компанията настоя и за промени на законодателно ниво, за да постигне целите си. Бъдещето на "Фолксваген" все още не е ясно, но пазарът е сигурен за едно - "Порше" няма да се откаже така лесно. Тази седмица "Дневник" разказва за два от най-големите автопроизводители в света и преплетените отношения между тях.

Формално погледнато, "Порше" и "Фолксваген" са конкуренти на автомобилния пазар, но на практика имат дългогодишна връзка помежду си. Вече повече от година "Порше" се опитва да получи контрол над "Фолксваген" - битка, в която се замеси германското правителство и дори Европейската комисия.

В основата на двете компании е инженерът Фердинанд Порше, който основава едноименния производител на луксозни превозни средства и разработва първия автомобил с марката "Фолксваген". През годините двете дружества си сътрудничат по различни проекти, а основните акционери в "Порше" имат и значително влияние във "Фолксваген".

Последната сага около двете компании започва в края на 2005 г., когато "Порше" купува близо 20% от капитала на "Фолксваген". И до днес двата автопроизводителя обясняват тази "спасителна" сделка с твърдението, че "Фолксваген" е била под прицела на хедж фондове, които са искали да я погълнат. Това обаче са и първите признаци, че "Порше" иска да сложи "Фолксваген" в портфейла си. Развръзката започва в края на март миналата година, когато компанията увеличава дела си в своя конкурент до над 30%. Според германското законодателство всеки акционер, който притежава над 30% от капитала на една компания, е длъжен да направи оферта за пълното й придобиване.

"Порше" не крие амбициите си да погълне "Фолксваген"

но идеята срещна остри критики от страна на управата на германската провинция Долна Саксония, която се явява акционер в компанията с дял от 20%. Властите имат на своя страна законодателно предимство и това е т.нар. закон "Фолксваген", който е приет, за да предпази автопроизводителя от нежелано от държавата придобиване. Тази подробност осуети всички планове на "Порше", тъй като не й позволи да увеличи дела си до мажоритарен. Дружеството започна съдебна война с правителството на Долна Саксония, като исковете стигнаха и до Европейския съд. Така Брюксел призова за отменянето на закона, но в крайна сметка правителството направи промени в клаузите му, без да го премахва. Преди дни "Порше" отново влезе в съда с казуса "Фолксваген" и призова за отмяна на една от клаузите в закона, според която важни решения за компанията може да взема акционер с дял от 20% (вместо обичайните за германското законодателство 25%). Ако тази клауза бъде премахната, германските власти ще изгубят правото си да се разпореждат с управлението на "Фолксваген".

Синдикатите също не гледат с добро око

на интеграцията между "Порше" и "Фолксваген". Работниците на автомобилната група се опасяват, че под попечителството на "Порше" "Фолксваген" ще бъде преструктурирана и това ще доведе до вълна от уволнения. В опитите си да усмири общественото недоволство "Порше" дори започна медийна кампания, която промотира идеята за положително развитие за персонала на "Фолксваген" след сключване на сделката.

Засега "законът "Фолксваген" спира "Порше" от поглъщането на своя конкурент, дори след като компанията обяви, че чрез опции е придобила права върху близо 75% от капитала на "Фолксваген". Решаващ глас за бъдещето на автогиганта обаче все още има Долна Саксония, която със своите 20% може да налага вето върху всички решения на "Порше", свързани с "Фолксваген".

Дори отделните членове на фамилията Порше, които са основните акционери в едноименната компания, имат разнопосочни планове за "Фолксваген". Управителят на надзорния съвет на "Фолксваген" Фердинанд Пиех застана срещу опитите на своя братовчед Волфганг Порше, който е председател на производителя на спортни автомобили, да увеличи влиянието си в автомобилната група. "Възмутен съм от поведението на Пиех", заяви пред Ройтерс Порше. Освен роднини двамата са и най-големите акционери в групата "Порше". "Цялото семейство е недоволно. Пиех ги направи на глупаци и сега е изолиран", съобщиха за "Файненшъл таймс" близки до фамилията източници. За разлика от останалите членове на фамилията Пиех се опитва да поддържа добри отношения с профсъюзите на "Фолксваген" и според повечето представители на автомобилния бранш именно това му е проправило път до ръководното място в компанията.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини