XXV-и Международен фолклорен фестивал в Пловдив (Програма)

Проявата, превърнала се в традиция за културния живот на Пловдив, е истински, дългоочакван празник в горещите летни дни. Фестивалът е част от Календара на културните събития на общината и в него всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение на едно от най-емблематичните места – Античния театър.

Тази година между 29 юли и 2 август в града под тепетата ще си дадат среща фолклорни състави от Испания, Индия, Молдова, Мали, Сърбия. В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, акцентът съвсем умишлено е поставен на българското представяне, затова и ще има силно, атрактивно българско участие – Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ - Плевен, Ансамбълът за народни песни и танци “Пазарджик”, Ансамбъл „Дилянка“ - Пловдив, Ансамбъл „Чепино“ - Велинград и Ансамбъл „Тракия“, който ще има самостоятелен концерт под надслов „Среща на поколенията“.

Всяка вечер от 17.30 ч. ще се състоят дефилетата на съставите. Те ще тръгват от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на площад „Стефан Стамболов”, където с начален час 18.00 ч. ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената на Античния театър от 20:00 ч.

Входът за събитията е свободен.

Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта. Ансамблите от Индия и Молдова ще изнесат на 30 юли концерт в Пещера. На 31 юли там ще се представят и колективите от Мали и Сърбия.

На 1 август на откритата сцена на площад “Стефан Стамболов“ ще има специално представяне на проекта „As she sings“ – съвместен музикален проект на Фондация „Пловдив 2019“ и холандския град Леуварден – Европейска столица на културата през 2018 г., който обединява артисти, представители на идишката, българската и ромската култура. Участниците в проекта са професионални музиканти от Холандия, музиканти от АМТИИ и музикантите от Оркестър „Брестовица“.

На 31 юли на откритата сцена на площад “Стефан Стамболов“ ще има специално представяне на „Чепински змей“ – танцов спектакъл, който разказва легендата за чепинската долина, олицетворява съхранението и разпространението на велинградския фолклор. Създаден е специално по повод 65-годишния юбилей на ансамбъл „Чепино“ и получава признание за значимостта на танцовата постановка от Асоциация на хореографията в България с номинациите за „Оригинална музика към хореографска постановка“ и категория „Хореография на бълг. Танцов фолклор за 2019“.

Церемонията по откриването ще е на 29 юли, понеделник, от 20:00 ч. на Античния театър. На същата сцена в последната вечер – 2 август, петък, от 20:00 ч. ще се състои Гала-концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.
Всички концерти са с вход свободен.

П Р О Г Р А М А

29 юли, понеделник
18:00 ч. Концерт на открита сцена на площад „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Молдова и Сърбия

20:00 ч. Тържествено откриване на Античния театър с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Молдова, Сърбия, Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ - Плевен и Ансамбъл „Тракия“ - Пловдив

30 юли, вторник
18:00 ч. Концерт на открита сцена на площад „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Испания, Мали и Сърбия

20:00 ч. Концерт на Античния театър с участието на колективи от Испания, Мали, Сърбия и Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ - Плевен

31 юли, сляда
18:00 ч. Концерт на открита сцена на площад „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Испания, Индия и Молдова

20:00 ч. Концерт на Античния театър с участието на колективи от Испания, Индия, Молдова, със специалното участие на Ансамбъл „Чепино“ - Велинград и Ансамбъл за народни песни и танци “Пазарджик”

1 август, четвъртък
18:00 ч. Концерт на открита сцена на площад „Стефан Стамболов“ с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Молдова и Сърбия както и представяне на „As she sings“ – съвместен музикален проект на Фондация „Пловдив 2019“ и Леуварден, Холандия – Европейска столица на културата`2018

20:00 ч. Концерт на Античния театър на Ансамбъл „Тракия“ („Среща на поколенията“ - концерт по повод 45 години от създаването ансамбъла)

2 август, петък
18:00 ч. Концерт на открита сцена на площад „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Молдова и Сърбия

20:00 ч. Гала концерт и церемония за закриване на фестивала на Античния театър с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Молдова, Сърбия, Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“- Пловдив и Ансамбъл „Тракия“.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини